Biskoper ut mot Märtha: – Kritikkverdig å samarbeide med medium

Her holder prinsesse Märtha Louise show med Lisa Williams, som viser hvordan hun snakker med døde. Nå møter hun sterk kritikk både fra kirken og krisepsykolog.

Elisabeth Nordeng, Lisa Williams og Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise (til høyre) i samtale foran flere hundre tilhørere med det selverklærte mediet Lisa Williams (i midten) som sier hun har kontakt med avdøde personer. Til venstres Märthas kompanjong på Engleskolen, Elisabeth Nordeng.

Foto: NRK

Lisa Williams og prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise åpner seminaret i regi av Engleskolen og introduserer 'mediet' Lisa Williams.

Foto: NRK

På et seminar i regi av prinsesse Märtha Louises engleskole i Oslo i dag, lovet Lisa Williams flere hundre tilhørere «kontakt» med deres avdøde slektninger. Den omstridte briten, som er selverklært medium, hevder hun kan kommunisere med døde.

– Jeg skal hjelpe dere å få kontakt med deres kjære, sa Williams fra scenen, da hun ble introdusert av Märtha Louise.

At prinsessen går i kommersielt kompaniskap med en som profiterer på et slikt konsept, vekker harme i kirkelig hold. Samarbeidet har møtt sterk kritikk fra kirkelig hold. NRK har vært i kontakt med en rekke biskoper, som alle tar sterkt avstand fra det Lisa Williams driver med. Den som går lengst i å fronte kritikken offentlig, er fungerende biskop i Bjørgvin, Bergens domprost Jan Otto Myrseth.

– Kan ikke representere kongehuset

Jan Otto Myrseth

Jan Otto Myrseth er fungerende biskop i Bjørgvin, og tar sterkt avstand fra samarbeidet mellom prinsesse Märtha og Lisa Williams.

Foto: Per David Farstad

– Jeg syns hun må ta et valg hvis hun skal representere kongehuset. Da bør hun ikke ha den type samarbeid med den type aktører som Lisa Williams står for, sier Myrseth.

Prinsesse Märtha Louise representerer fortsatt kongehuset, og har to offisielle oppdrag kommende uke. Myrseth mener prinsessen ikke kan representere kongehuset når hun velger å jobbe sammen med Williams.

– Dette er sterkt kritikkverdig, sier Bjørgvin-bispen.

Selv om biskopene er samstemte i sin kritikk av Lisa Williams' forretninger, er det også noen som mener prinsessens kobling må ses i lys av at rollen hennes har endret seg i senere td.

– Märthas stilling nå er så frikoblet kongehuset at hun kan forsvare å drive med aktiviteter som er i strid med det kongehuset og kirken står for, sier Erling Pettersen i Stavanger.

– Fører bare til skuffelse

Mange blir skuffet når de ikke oppnår den lovede kontakten. Slik kontakt bør man unngå å forsøke seg på.

Atle Dyregrov, psykologspesalist ved Senter for krisepsykologi
Atle Dyregrov

Spesialist i krisepsykologi, Atle Dyregrov mener kirkens sterke kritikk er riktig og viktig.

Foto: NRK

Atle Dyregrov, psykologspesialist ved senter for krisepsykologi i Bergen, sier at mange blir skuffet når de ikke oppnår kontakten de er lovet gjennom slike medium.

– Det har jeg i min praksis opplevd flere ganger. Men samtidig har jeg også møtt dem som opplever at de har fått hjelp på denne måten. Det er mange som er fortvilet og søker mange måter å forstå ting på, og det skal vi ha respekt for, sier han.

Dyregrov mener kirkens sterke kritikk er riktig og viktig.

– Det er betimelig å komme med kritikk. Jeg vil gi det samme rådet som kirken, at dette er noe vi skal unngå.

Dyregrov sier Lisa Williams' popularitet sier noe om behovet for å søke nærmere det vi ikke forstår.

– Døden er noe vi er redd for og er ikke lett å forstå. Vi som jobber i ulike fagdisipliner kan heller ikke gi svar, sier han.

– Forstår du at pårørende går til Williams for å få svar på uavklarte spørsmål om dem som er gått bort?

– Det skjønner jeg. Det er mange som lever med mye smerte og da gjør man alt for å oppnå kontakt og få svar på det man lurer på. Men jeg synes man pisker i rørt vann, og jeg liker ikke at dette er noe man gjør penger på. Og jeg synes det er uheldig at kongehuset assosieres med dette, sier Dyregrov.

Märtha: – Vi måtte prøve dette

Märtha ga fra scenen selv uttrykk for skepsis til konseptet til Williams – både hvorvidt det er mulig å snakke med døde, og hva som er poenget. Grunnen til at hun hadde invitert Williams til seminaret, var nysgjerrighet. Og hun viste til en episode der hun selv hadde følt noe helt spesielt. Det skjedde da hennes ektemann Ari Behns bestemor døde.

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise sier hun forstår kritikken, men at dette er et eksperiment.

Foto: NRK

– Da jeg så henne første gang etter dødsfallet, var hun fortsatt til stede i rommet, jeg kunne se og føle henne. Men noen dager senere, på begravelsesdagen, var hun ikke der lenger. Kroppen var da som et tomt skall, fortalte Märtha.

Til NRK sier Märtha at hun forstår kritikken, men har likevel flere ganger møtt Williams og invitert henne til Oslo.

– Jeg er ganske skeptisk selv, men jeg forsøker å lytte og være åpen, sier hun.

– Forstår du at du med dette samarbeidet gir legitimitet til det å forsøke å kontakte de døde, noe som er i sterk strid den norske kirkens holdning?

– Jeg stiller meg undrende og åpen til noe jeg ikke helt forstår selv. Dette er et eksperiment som kan gå feil, men vi må bare prøve det. Jeg skjønner at folk reagerer. Alt jeg har gjort er omstridt, og jeg respekterer dem som har et annet syn enn meg. Jeg står trygt i dette som er riktig for meg, sier prinsesse Märtha til NRK.

LES OGSÅ:

Elisabeth Nordeng, Lisa Williams og Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise åpner seminaret i regi av Engleskolen og introduserer 'mediet' Lisa Williams, med å fortelle sin egen opplevelse av ektemannens avdøde bestemor. Til venstre Märthas med-gründer på Engleskolen, Elisabeth Nordeng.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger