Hopp til innhold

– De blir lei av Norge

Mange innvandrere og flyktninger forlater Norge igjen etter å ha bodd her noen år. Mange flytter hjem til hjemlandet, mens mange finner nye hjem i andre land i Europa og Nord-Amerika.

Illustrasjonsfoto

Mange innvandrere flytter fra Norge etter å ha bodd her i noen år.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Minst en tredel av alle pakistanere, somaliere og irakere som kommer til Norge, ser ut til å flytte ut igjen etter å ha bodd her noen år.

Dette gjelder også innvandrere og flyktninger fra andre land, viser
tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer på SSB: Innvandring og utvandring

– Mangler muligheter

Innvandrere på gata i Oslo skjønner godt at mange reiser:

– De blir lei av Norge, de blir ikke gitt muligheter når det gjelder jobb og utdanning - og de trår bare nedover og nedover, forteller en.

– Når du snakker med en nordmann så får du en følelse av at de ikke liker deg. Jeg skal reise tilbake til Pakistan, sier en annen.

Les også: – Flest mulig innvandrere må i jobb
Les mer: Flere reiser hjem frivillig

Bashe Musse fra Somalia har bodd her i 23 år, og sier det kan være vanskelig å tilpasse seg det norske samfunnet:

– Man møter jo utfordringer for å tilpasse seg i det norske samfunnet, som er et veldig institusjonalisert samfunn. Man må forstå spillereglene, og man må ha selvstendig økonomi og et sosialt nettverk. Når man er ufaglært og har lite utdanning, er det en utfordring for noen, sier Musse.

En tredel somaliere flytter

Tendensen gjelder både arbeidsinnvandrere og flyktninger, som for eksempel somaliere, sier forsker Helge Brunborg:

– Kanskje rundt en tredel av alle somaliere som har flyttet til Norge siden år 2000, har flyttet herfra igjen. Noen flytter sikkert tilbake til Somalia og andre flytter til andre land i Europa og Nord-Amerika, sier forsker Helge Brunborg.

For hvis det ikke er mulig å reise tilbake til opprinnelseslandet, ser det ut til at mange ønsker seg til land der det bor flere fra egen kultur - som for eksempel Storbritannia.

– Kanskje ikke så gode som vi tror

Det er ikke forsket mye på hva som avgjør at noen reiser og noen blir her i landet. Men tallene sier noe om det norske samfunnet, mener forsker Tove Sagmo ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– Det vi ofte tror er at Norge er den store honningkrukka, dit alle vil - dette er det beste samfunnet i verden. Men i og med at folk reiser herfra gir det signal om at vi kanskje vi ikke er så gode som vi tror vi er, sier Sagmo.

Også barn av innvandrere flytter i større grad ut av Norge enn det etniske nordmenn gjør, men de flytter ikke i like stor grad som foreldrene sine.

– Mammaen min vil vekk herfra, mens jeg føler det er her jeg vil være. Så det blir til at hun og småbarna reiser vekk. Det er mye bedre å være her i Norge, synes jeg, sier en ung somalisk jente på Grønland i Oslo.

Les også: – Mindre muslimhets etter 22. juli

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger