Lundestad slår tilbake mot kritikken

Nobelkomiteens tidligere sekretær Geir Lundestad mener at han har overholdt bestemmelsene om taushetsplikt i komiteen.

Geir Lundestad

FORSVARER SEG: Geir Lundestad er ikke enig i at han har brutt taushetsplikten i sin nye bok.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det står lite eller ingenting i «Fredens sekretær» om hva komiteens ulike medlemmer mente på komitémøtene om de ulike kandidater til fredsprisen, skriver Lundestad i en uttalelse NTB har fått tilgang til tirsdag.

Den er et svar på en uttalelse fra Nobelkomiteen dagen før, hvor Lundestad ble anklaget for brudd på taushetsplikten.

Offentlige personer må tåle å bli vurdert på en åpenhjertig måte

Geir Lundestad

– Ikke underlagt krav til hemmelighold

Han vil ikke la seg intervjue, men sier til NRK nå i formiddag at han legger dette bak seg, akkurat som nobelkomiteen ikke vil forfølge denne saken.

– Mine vurderinger av offentlige personer som svenske direktører for Nobelstiftelsen og norske komitémedlemmer er ikke underlagt krav til hemmelighold, skriver Lundestad i pressemeldingen.

– Offentlige personer må tåle å bli vurdert på en åpenhjertig måte, skriver han videre.

– Har overholdt bestemmelsene

Historikeren viser både til Nobelstiftelsens statutter for hemmelighold og til en erklæring om taushetsplikt i Nobelkomiteen fra 2014. Kjernen er at de som har kjennskap til diskusjonene, ikke skal gå offentlig ut med «komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år fremover.»

– Jeg mener at jeg har overholdt disse bestemmelsene, skriver Lundestad.

Geir Lundestad gikk i fjor høst av som sekretær i Nobelkomiteen etter 25 år i jobben. Han ga sist uke ut boken «Fredens sekretær», som gir et unikt innblikk i komiteens indre liv.

Han har fortsatt kontor i Nobelinstituttet, en etasje over nobelkomiteens styrerom. Lundestad vil ikke kommentere om han får beholde dette kontoret.

Les også:

SISTE NYTT

Siste meldinger