Hopp til innhold

Lovens lange arm blir enda lengre

Er du på linje med loven? I dag gjelder det nye lover og regler for husbygging, båtkjøring, elektrisk installasjon, boligkjøp og oppbevaring av våpen.

Lovendringer 1. juli 2010

Har du satt deg inn i de nye lovene?

Foto: NRK

Fra og med i dag må alle nye boliger ha plass for rullestolbruk i alle rom.

Bakgrunnen er at den nye plan- og bygningsloven, som trer i kraft 1. juli 2010, stiller nye krav til universell tilgjengelighet. Loven krever at alle nybygg må ha trinnfri adkomst, snusirkel til rullestol i alle rom og at alle bygg på over tre etasjer skal ha heis.

– Vi er for økt tilgjengelighet, men nå er det færre som vil få råd til egen bolig. Det er helt uforsvarlig at vi nå må tilrettelegge for rullestol i alle våre boliger, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

– Dette vil gjøre våre rimeligste toromsleiligheter 264 000 kroner dyrere å bygge. Lovendringen slår hardest ut på de minste leilighetene fordi de må bygges minimum fem kvadratmeter større for å få plass til rullestolbruk i alle rom, sier Schumann.

Nytt er også at du kan få inntil 400.000 kroner i gebyr for å bryte byggereglene.

– Byggefeil koster samfunnet og innbyggerne flere milliarder kroner hvert år. De nye reglene skjerper kravene til kvalitet på både bygg og byggeprosessen, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

– Nye bygg skal for eksempel ha mer klima- og miljøvennlige løsninger og være tilpasset folk i alle aldrer og livssituasjoner.

LES OGSÅ: Nye byggereglar i dag

LES: Regjeringens pressemelding

Hvitevarer følger med boligkjøpet

Selger du boligen din etter 1. juli må du nå normalt la alle hvitevarer stå igjen når kjøper tar over boligen.

Eneste mulighet til å få med deg kjøleskapet eller vaskemaskinen, er om du sier fra til megleren din før salgsoppgaven lages.

Det er for å unngå konflikter mellom kjøper og selger at NEF nå har fastslått at alle hvitevarer som var i boligen under visning skal følge med ved overtagelse.

Du kan miste båtlappen

Fritids- og småbåtloven er også endret fra i dag, og dersom man tas for promillekjøring, blir straffen lik for alle.

– I praksis vil det bli sånn at politiet beslaglegger båtførerbeviset hvis du er i pliktig til å ha båtbevis, og hvis det er en eldre person som ikke har en plikt til båtbevis vil det bli ilagt et kjøreforbud på stedet.

Det sier Trond Templen Grave, politiadvokat i Vestfold politidistrikt.

LES OGSÅ: Fra i dag kan båtlappen ryke

LES: Lov om fritids- og småbåter, kap 3A.

Nye el-regler

Det kommer også nye regler om elektriske installasjoner i hjemmet. Komfyrvakt, overspenningsvern og mindre bruk av skjøteledninger vil føre til færre branner i Norge, mener ekspertene.

Ett av kravene er at du må ta i bruk en såkalt komfyrvakt på kjøkkenet. Dette er en sensor som registrerer eventuell overoppheting og som kutter strømmen før det oppstår brann.

De nye og strengere reglene gjelder elektriske installasjoner i nye privatboliger og ved rehabilitering av eksisterende boliger, med en overgangsordning på ett år.

LES OGSÅ: Påbyr komfyrvakt på kjøkkenet

Påbudt med våpenskap

Fra i dag er det påbudt å oppbevare alle skytevåpen i et godkjent skap.

Den nye våpenloven trer i kraft i 1.juli, og den sier at alle som eier et våpen må låse det inn, eller låse inn en vital del av det. De som ikke gjør det kan få ei saftig bot, miste lisensen, og i verste fall måtte tilbringe tre måneder i fengsel.

LES OGSÅ: I dag må du ha våpenskapet på plass

– Våpenskapet må være et FG-godkjent skap som boltes fast i veggen. Man oppfyller kravet enten ved å låse inn hele våpenet, eller ved å legge en vital del inn i et mindre sikkerhetsskap eller safe.

Det sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Helge Eidsvåg.

– Dette er av hensyn til sikkerheten. For vi vet at det er veldig mange våpen ute blant befolkningen.

I Norge er det registrert nesten en og en halv million skytevåpen, fordelt på en halv million mennesker.

Politiet har varslet at de vil kontrollere at folk faktisk skaffer seg våpenskap.

LES OGSÅ: Våpenregler gir salgsrush

Lyspunkt

AKTUELT NÅ