Hopp til innhold

Måtte løfte på hijaben for å motvise juks

Midt under eksamen måtte student Hawa Muuse løfte hijaben og vise ørene da en eksamensvakt ville sjekke om hun jukset ved å bruke øretelefoner.

Hawa Muuse

Eksamensvakten ba samfunnsgeografi-student Hawa Muuse vise ørene for å sjekke om hun jukset. - Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier Muuse.

Foto: Maria Maar Johansen

Hawa Muuse satt og tok eksamen i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO) da en av eksamensvaktene kom og tok henne på ørene og på engelsk spurte om hun kunne få se.

Muuse forteller til NRK.no at hun fikk beskjed om å vise ørene sine, og hun måtte løfte på hijaben.

– Jeg måtte dra opp hijaben og viste ørene, men ikke håret, sier hun.

Muuse sier til Universitas at hun føler seg diskriminert og respektløst behandlet.

– En kan like godt se om folk har gjemt jukselapper i undertøyet som de leser når de er på do, eller sjekke ørene til dem som har langt hår. Det er ikke veldig tillitsfullt, sier Muuse.

Hun reagerer kraftig på at det ikke ble sjekket etter mulige lydkilder allerede før hun gikk inn i eksamenslokalet, slik som det ellers blir gjort av jakker og lignende som kandidatene har med seg inn.

Mistet konsentrasjonen

Muuse sier at hun mistet konsentrasjonen etter at eksamensvakten løftet på hijaben hennes.

– Da hun kom var jeg i ferd med å skrive ned et poeng, som jeg glemte. Jeg var satt ut i flere minutter etterpå. Jeg har aldri hørt om noe lignende, og jeg har tatt flere eksamener på Blindern før uten at dette har skjedd, sier hun.

Har sjekket hodeplagg to ganger

Studieleder ved SV-fakultetet ved Universitetet i Oslo, Camilla Thorkildsen

Studieleder ved SV-fakultetet ved Universitetet i Oslo, Camilla Thorkildsen.

Foto: Universitetet i Oslo

Studieleder ved SV-fakultetet, Camilla Thorkildsen, sier NRK.no at det kan forekomme stikkprøver etter at eksamensvaktene har fått meldinger om at studenter ved andre utdanningsinstitusjoner er blitt tatt for juks etter at de har skjult øretelefoner under hodeplagg.

Thorkildsen forteller at det ikke tidligere er oppdaget juks ved hjelp av hijab eller andre hodeplagg ved UiO.

Hun forteller at studenter ved to anledninger i løpet av de siste ukene har fått hodeplagget sitt undersøkt i forkant av eksamen. Det har både vært snakk om luer og hijab.

Thorkildsen sier at overinspektørene sier at de ikke har opplevd at studentene som har fått forespørsel om å lette på hodeplagget har syntes det var problematisk.

Hun legger til at det er studenten selv som skal løfte på hodeplagget.

– Det er veldig beklagelig at studenten føler seg krenket i dette tilfellet, sier hun.

Ny problemstilling

Thorkildsen sier at saken skal tas opp sentralt og de skal se på om det skal utarbeides nye retningslinjer.

– Dette er en ny problemstilling for oss, vi har ikke tenkt på det før. Men vi slår hardt ned på fusk, sier Thorkildsen.

Hun sier til Universitas at det er overinspektøren som eventuelt skal foreta stikkprøver under eksamen.

– Stikkprøver skal skje i forkant av eksamen, men dersom vaktene underveis får mistanke om juks, skal de melde fra til overinspektør, som da kan be studentene om å få sjekke under hodeplagg, sier Thorkildsen.

Universitetet beklager

Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO) Monica Bakken beklager at hendelsen ble opplevd som krenkende.

Hun sier at det ikke finnes noe overordnet regelverk for eksamensvaktenes opptreden, men at hvert enkelt fakultet har utarbeidet sine egne retningslinjer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ