Hopp til innhold

LO reagerer kraftig på dagpengekutt: – Regjeringen tror folk blir arbeidsledig frivillig

Å kutte i dagpengeordningen gjør det ikke lettere for folk å få jobb, det gjør det bare vanskeligere å få hjelp, sier LO.

Erna Solberg snakker til pressen før møtet med regjeringens kontaktutvalg og partene i arbeidslivet

MØTE: Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringens kontaktutvalg møtte i dag partene i arbeidslivet for å diskutere statsbudsjettet for 2018. – Jeg foreslo at endringen i dagpengeordningen gjøres om, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.).

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Dette er et veldig usosialt kutt som rammer de svakeste, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Da regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 ble lagt frem i går, ble det klart at regjeringen vil kutte dagpenger med 305 millioner kroner.

Regjeringen mener kutt og endring i ordningen vil styrke den såkalte arbeidslinjen, det vil si gjøre det mulig å få flest mulig personer ut i arbeid.

– Vi ønsker å sikre at de som har sterkest tilknytning til arbeidslivet, som skal omfattes av ordningen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Ber om at dagpengekuttet skrotes

Forslaget har vakt sterke reaksjoner.

– Det argumenteres med at man skal styrke arbeidslinjen. Det er en veldig misforstått tilnærming, for da tror man at folk blir arbeidsledig frivillig, sier LO-lederen.

– Konsekvensen er at færre får muligheten til å kunne kvalifisere seg for dagpenger, og da risikerer vi at mange faller utenfor varig. Dessuten blir ikke regningen borte – de over 300 millionene regjeringen vil spare, må jo plukkes opp et sted, og da vil det belaste kommuneøkonomien ytterligere.

Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) møtte i dag partene i arbeidslivet. Temaet for møtet var neste års statsbudsjett.

I møtet ga LO-leder Gabrielsen klar beskjed om hva han mente om dagpengekuttet.

– Jeg foreslo at dette må gjøres om, fordi det vil føre til varig utenforskap for større grupper, det vil belaste kommuneøkonomien unødvendig, men aller verst: De svakeste gruppene blir igjen skadelidende, sier Gabrielsen til NRK.

NITO: – Antyder at problemet er liten arbeidsvilje

Også Trude Skogesal, visepresident i Norges Ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO), reagerer kraftig på kuttforslaget.

– Regjeringen friskmelder arbeidsmarkedet og antyder at problemet er at det er liten arbeidsvilje, sier Skogesal til NRK.

– Vi har 2283 arbeidsledige ingeniører, hvorav 1000 er langtidsledige. Det er ingenting de heller vil gjøre enn å jobbe. En undersøkelse vi gjennomførte i mai, viser at våre medlemmer er villige til å ta mer utdannelse, flytte på seg, pendle og gå ned i lønn, bare de kan få seg en jobb.

Hun mener regjeringen ikke har gjort nok for å få folk i arbeid.

– Dersom regjeringen virkelig vil ha folk i jobb, er det mange store, uløste ingeniøroppgaver i samfunnet som umiddelbart kan startes opp, blant annet store etterslep på vann og avløp, klimatiltak og bredbåndsutbygging, sier Skogesal.

Dersom regjeringen får det som den vil, kommer bevilgningen til dagpenger i 2018 til å bli drøyt 13 milliarder kroner.

AKTUELT NÅ