Hopp til innhold

LO-nei kan få Ap til å snu

Striden om vikarers rettigheter tilspisser seg etter at LOs ledelse i dag sa nei til regjeringas forslag. Nå kan det bli omkamp internt i Arbeiderpartiet.

Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen (th) kunngjorde mandag at LO ber regjeringen bruke reservasjonsretten mot EUs vikarbyrådirektiv.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Stortingsrepresentant Karin Andersen, ( Sv ), Hedmark.

Karin Andersen, SV.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Geir Pollestad (Sp)

Geir Pollestad, Sp.

Foto: Stortinget
Thor Erik Forsberg (Ap)

Thor Erik Forsberg, Ap.

Foto: Arbeiderpartiet

For kort tid siden gikk et enstemmig LO-sekretariat inn for å skrote den såkalte tiltakspakken som skal sørge for at EUs regler for innleid arbeidskraft kan innføres i Norge.

Intern strid

Dermed ligger det an til en storstilt strid om vikarbyrådirektivet.

Ja-siden består av Ap og de borgerlige partiene. Men nei-siden ble i dag betydelig styrket ved at SV fikk følge av et samlet LO.

Ifølge Ap-politiker Thor Erik Forsberg, som selv er medlem i Fellesforbundet, kan LOs nei føre til en omkamp også internt i Ap.

– Enhver sterk uttalelse fra LO er det verdt å lytte til, sier han, og understreker at han alltid har vært skeptisk til direktivet.

Krever at regjeringa hører på LO

SVs Karin Andersen mener LOs klare nei til direktivet må få konsekvenser for hvordan de rødgrønne stiller seg til saken.

– Man kan ikke være upåvirket av at 1,1 millioner av norske arbeidstakere ber oss si nei, sier hun.

Onsdag skal Senterpartiets stortingsgruppe ta stilling til saken, og arbeidslivstalsmann Geir Pollestad sier LOs vedtak blir lagt merke til.

– LO representerer svært mange arbeidstakere, og det er de dette gjelder. Derfor har Sp sagt at LOs syn på saken vil være viktig for oss, sier han til NRK.

Avviser at Ap lar seg presse

Da Arbeiderpartiet behandlet saken i slutten av november, stemte kun seks av Arbeiderpartiets 64 stortingsrepresentanter mot direktivet.

Men minst én av dem har allerede varslet at han ønsker å gå i tilbake i tenkeboksen.

Arild Stokkan-Grande, stortingsrepresentant for Ap i Nord-Trøndelag, sa til Trønder-Avisa i helga at han er i tvil om EUs vikarbyrådirektiv bør innføres i Norge.

Tidligere i dag meldte NRK at flere lokale LO-topper nå åpent truer Ap-folk med at LO vil trekke støtten dersom de ikke snur i saken.

Stortingsrepresentant Forsberg avviser likevel at en eventuell snuoperasjon viser at Ap er i lomma på LO.

– Det blir helt feil, det har vært saker tidligere der LO og Ap er uenige, sier han.

– Men det er viktig å samarbeide om arbeidslivspolitikken, det er et samarbeid vi har hatt i hundre år.

Demonstrasjon Trondheim

Fagbevegelsen gikk onsdag 18. januar til politisk streik med krav om at myndighetene nedlegger veto mot vikarbyrådirektivet. Her fra demonstrasjonen i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Motstanden vokser

Forsberg sier derfor det er god grunn til å lytte når LO nå tydelig sier nei til direktivet.

Men LOs standpunkt i saken har ikke alltid vært like tydelig.

Da direktivet var ute på høring i 2010 nøyde LO seg med å kreve at regjeringa kunne garantere at EU ikke skulle kunne overprøve arbeidsmiljøloven.

Kravet fra LO og andre aktører førte til den såkalte tiltakspakken som nå har vært ute på høring. I mellomtiden har motstanden innad i LO økt.

Venstresida i LO fikk blod på tann da Fellesforbundet fattet et historisk vedtak om veto. Siden har en rekke forbund fattet vedtak om det samme, og i dag ba altså et samlet LO-sekretariat om at regjeringa benytter reservasjonsretten.

Frykter fagbevegelsen mister makt

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot, Trondheim LO.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

LOs motstand er først og fremst knyttet til hva som kan skje dersom det oppstår en rettslig strid om tolkningen av EU-direktivet.

Når Norge godtar et direktiv fra EU, er det nemlig opp til EFTA-domstolen å avgjøre om arbeidsmiljøloven gjelder.

Sterke krefter i LO frykter utfallet kan få alvorlige konsekvenser for fagbevegelsen.

– Da forsvinner fast ansettelse som hovedregelen i norsk arbeidsliv, og da forsvinner grunnlaget for det organiserte arbeidslivet, sier lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot til NRK.no.

I januar organiserte fagbevegelsen en politisk streik mot direktivet, og Byrkjeflot varsler flere aksjoner i tida framover.

AKTUELT NÅ