Hopp til innhold

LLH: Vær krystallklar på hva du mener om homofili, Sultan

Miljøpartiet De Grønnes (MDG) ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, vil ikke utdype sine tidligere uttalelser om at homofili er synd.

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan kunne slippe jubelen løs mandag kveld da de første resultatene i Oslo tikket inn. Miljøpartiet De Grønne har skaffet seg en unik posisjon som kan vippe Fabian Stang ut av ordførerstolen.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Valglogo

Mandagens brakvalg for MDG har totalt forandret dynamikken i Oslo-politikken.

Med en oppslutning på 8,1 prosent ble partiet den store vinneren, og dermed sitter de på nøkkelen til hvem som får makten i hovedstaden. Og kanskje de stikker av gårde med ordførervervet også.

Partiets fjerdekandidat, den 41 år gamle norskpakistaneren Shoaib Sultan, kjent fra blant annet Antirasistisk Senter og Islamsk Råd Norge, er jokeren når sonderingene starter.

– Homofili er synd

Men nå som MGD har kommet på vippen, blir den tidligere generalsekretæren minnet på sine tidligere «synder».

I en debatt om dødsstraff mot homofile i 2007 uttalte han til Fri Tanke at homofili er synd.

« – Jeg mener dødsstraff er feil på et generelt grunnlag. Samtidig mener jeg at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det».

Da NRK møtte ham i Oslo tirsdag morgen, ville han ikke snakke om uttalelsene.

– Jeg har sagt tidligere at det dreier seg om teologi, og jeg har ikke tenkt å stå her å diskutere teologi, men jeg har ingen problemer med homofile, og jeg har mange gode venner som er det.

Skal homofile ha de samme rettighetene som heterofile?

– Ja.

Må avklare

Bård Nylund

leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund, tror ikke Sultan vil være en ekskluderende ordfører, men vil at han er tydelig på hva han mener om homofili.

Foto: LLH

Dersom Sultan overtar ordførerkjede i hovedstaden, vil han lede den byen i Norge med størst andel homofile.

– Jeg vil tro at litt over 10 prosent av byens innbyggere er homofile, sier leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund.

Han mener det er interessant for dem hva Oslo ordfører mener om homofili, og kommer med en klar oppfordring til Sultan:

– Vær krystallklar på hva du mener om dette. En ordførers moralske overbevisning er selvsagt av interesse for innbyggerne. Det som er den egentlige synden, er at folk i 2015 fremdeles synes at homofili er synd. Sultan bør avklare om han er en av disse, sier han.

Nylund sier han har samarbeidet godt med ham tidligere, og at han ikke bekymret er for at han skal være en ekskluderende ordfører dersom han når frem.

– Men vi ønsker at han skal være tydelig på hva han mener.

Shoaib Sultan blir kanskje Noreg sin første muslimske ordførar. Han meiner tru er personleg og at han først og fremst kan bli den første grøne ordføraren i Norge.

Første muslim

Dersom Sultan blir hovedstadens ordfører, blir han den første muslimske ordføreren i Oslo. Selv mener han ikke troen har så mye å si for hvordan byen styres. Han mener folk først og fremst kommer til å merke at byen ledes av en grønn ordfører.

– Det store spørsmålet er at jeg kan bli den første grønne ordføreren i Oslo. Jeg tror det er det folk kommer til å merke. Troen er personlig, og jeg tror ikke det er så viktig for byens innbyggere.

Hva tror du det betyr for andre muslimer?

– Det er viktig at spesielt ungdommer ser at det er mulig å få til ting og være med på samme vilkår som alle andre. Det sender et positivt og godt signal ut til ulike grupperinger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger