Ap: – Naturlig at vi får ordføreren

– Det er tradisjon for at dette går til det største partiet, sier Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen.

raymond johansen valgvake

GODT FORNØYD: Aps Raymond Johansen var strålende fornøyd på partiets valgvake mandag kveld. Nå får han etter alt å dømme danne nytt byråd i hovedstaden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Valglogo

Det borgerlige styret i hovedstaden ser ut til å være over. Med 28 mandater har ikke lenger Fabian Stang og co. flertall, og Arbeiderpartiet ser ut til å kunne danne et rød-grønt byråd - så lenge Miljøpartiet de Grønne blir med på laget.

MDG gjorde et brakvalg landet rundt. I Oslo vil de med sine 5 mandater være avgjørende for å sikre en av sidene flertall. Den røde blokken ligger på 26 mandater.

Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland sier til VG at han vil gå til sides for la Aps Raymond Johansen starte forhandlingene om et nytt byråd.

For selv om MDG hevder blokkuavhengighet, mener han den politiske avstanden mellom Frp og MDG er for stor til at De grønne kan bli med i en borgerlig blokk.

Høyre vil ikke få flertall for å danne byråd uten å ha støtte i bystyret fra både MDG og Frp.

Johansen ser positivt på sonderingene fremover.

– Jeg er beredt. Jeg tar sikte på å danne en ny kurs for Oslo, sier han til NRK.

Vil ha ordføreren

Men det kan bli tøffe forhandlinger med Miljøpartiet, som ikke uten videre vil støtte et maktskifte. Blant annet ser det ut til å bli kamp om ordførerposten, som Miljøpartiet har signalisert at de ønsker seg.

Det er det ikke sikkert at de får.

– Vi har ikke noe tradisjon for å la et av de mindre partiene få dette vervet. Jeg går inn i forhandlingene med utgangspunktet at det er naturlig at dette går til det største partiet. Vi har også en dyktig ordførerkandidat, sier Johansen.

Hva annet kan dere tilby MDG om ordførervervet ikke går til dem?

– Det har jeg i hvert fall ikke tenkt til å fortelle deg. Jeg ser frem til å starte forhandlingene og er sikker på at vi vil finne en god løsning, sier han.

Shoaib Sultan

VIL BLI ORDFØRER: MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan ønsker å bli Oslos første muslimske ordfører.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

​– Politikk viktigst

Rasmus Hansson intervjuet da han forhåndsstemte sist torsdag

MDG-leder Rasmus Hansson ønsker en grønn ordfører i Oslo, men poengterer at politikken er det viktigste i forhandlingene om et nytt byråd.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

MGD-leder Rasmus Hansson sier at partiet har gått til valg på at Shoaib Sultan skal bli ordfører for MGD i Oslo.

– Men jeg kan uten dikkedarier bekrefte at politikk er viktigere for oss enn ordføreren. Shoaib Sultan er en del av vår forhandlingspakke, sier MDG-leder Rasmus Hansson i Politisk kvarter.

Sultan selv sier til NRK at han ikke vil ta forhandlingene i media.

Stang vil bli sittende

Til tross for Røslands uttalelser om å steppe til sides, er tonen en annen hos nåværende Høyre-ordfører Fabian Stang. Til VG sier han i dag at det likevel kan være aktuelt å forhandle med MDG for å bli i ordførerstolen.

– Jeg sitter til jeg blir kastet, sier han.

Raymond Johansen har likevel tro på at Ap vil vinne MDGs gunst.

– Ja, det tar jeg sikte på. Jeg er optimistisk, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger