NRK Meny
Normal

Listhaug blir statsråd for innvandring

NRK får bekreftet at det blir opprettet en ny statsrådspost med ansvar for innvandring, flyktninger og integrering. Posten skal gå til en Frp-politiker.

Sylvi Listhaug taus om statsrådkabal

FÅR NY MINISTERPOST? NRK kjenner til at en Frp-politiker skal få ansvaret for flyktninger, innvandring og integrering. Adresseavisen skriver dette kan være landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

Det vil bli utnevnt en statsråd med ansvar for koordinering av innvandringsfeltet, ifølge det NRK erfarer.

Dette blir en helt ny ministerpost, som vil overta ansvaret som til nå har vært fordelt mellom justisministeren og barne- og likestillingsministeren.

– Målet er å kunne se innvandringspolitikken i en bedre og mer helhetlig sammenheng. Det er ingen tvil om at dette blir viktig i årene som kommer, sier en kilde med kjennskap til regjeringens arbeid på feltet til NRK.

Hvem som får den, skal trolig avsløres på et ekstraordinært møte i statsråd onsdag.

NRK får opplyst til at posten skal gå til en Frp-politiker, og at feltet skal ligge under Justisdepartementet.

Sylvi Listhaug kan få jobben

NRK kjenner til at nåværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) få denne posten. Det var Adresseavisen som skrev om dette først.

Listhaug har allerede markert seg på asyl- og innvandringsfeltet. I starten av november gikk hun i strupen på det hun kaller «godhetstyranniet» i norsk innvandringsdebatt.

Det høstet storm da Frp-statsråden hevdet at alle som tar til orde for en streng innvandringspolitikk framstilles som «fæle mennesker».

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Dreier seg om mennesker, ikke bare millioner

Etter at flyktningstrømmen til Norge eksploderte i august, har det blitt tatt en rekke tiltak for å håndtere menneskenestrømmen.

Det har i hele høst vært og er fortsatt behov for flere asylmottak. De siste ukene har det blitt tatt en rekke innstramminger i asylpolitikken, noe som har ført til at Norge har blant de strengeste reglene i Europa på dette området.

 Ann-Magrit Austenå

NOAS: Ann-Magrit Austenå håper den nye statsråden vil samarbeide med resten av Europa om en god løsning på flyktningkrisen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg håper ministeren vil huske at det dreier seg om mennesker, ikke bare millioner, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Austenå er spent på at det satt en egen statsråd til dette arbeidet.

– Det er en kjempeutfordrende stilling i regjeringen slik situasjonene er nå. Statsråden vil ha stor betydning for hva slags offentlige diskusjoner vi kommer til å få fremover om innvandrere og flyktninger, sier Austenå.

Hun sier det er viktig at den nye statsråden ikke kaster seg på det hun mener er en konkurranse om å ha de strengeste innvandringsreglene.

– Det er et stort behov for en felles europeisk holdning til mange spørsmål i flyktning- og innvandringspolitikken. Jeg håper Norge vil spille en aktiv rolle der, og at det ikke kun vil dreie seg om hvert enkelt land sin kamp om å bli strengest mulig, sier Austenå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger