Listhaug advarer: Feiring av regimet i hjemlandet kan gi straff i Norge

Når regimet i Eritrea denne måneden fyller 25 år, vil trolig mange norsk-eritreere reise til Eritrea for å feire. Men de som reiser tilbake til regimet de har flyktet fra risikerer straff, advarer innvandringsminister Sylvi Listhaug.

Ekeberg idrettshall

14 mai arrangeres det en fest i Ekeberghallen, med plass til 1000 personer. NRKs kilder hevder denne festen er arrangert av regimet i Eritrea, for å feire regimets 25-årsdag.

Foto: Petter Olden / NRK

Til Eritreas hovedstad Asmara er det i mai ventet mange tusen eritreere fra Europa, som kommer for å feire 25-årsdagen for et regime som FN mener er et av verdens verste når det gjelder menneskerettigheter.

Woldab Feshatzion

Woldab Feshatzion, leder i Eritreisk fellesskapsforening. Han tror en del eritreere i Norge vil reise hjem, for å vise lojalitet til regimet.

Foto: Tormod Strand / NRK

Til eritreere i Norge, Sverige og Danmark er det lagt ut et skjema på nettet, der de som vil reise til Asmara 24. mai kan registrere seg.

Woldab Feshatzion har siden 80-tallet kjempet for et fritt Eritrea. Men han tror at en del norsk-eritreere vil reise ned for å feire regimet.

– Ja, jeg tror at en del norsk-eritreere som har fått beskyttelse i Norge vil reise ned, det forundrer meg ikke, sier lederen av Eritreisk fellesskapsforening.

Han sier det er for å vise lojalitet til regimet at noen eventuelt vil reise.

Listhaug: Interessante opplysninger

For eritreere som kom som flyktninger og ikke har norsk statsborgerskap er det straffbart å reise til Eritrea. Derfor vil innvandrings- og integreringsministeren følge nøye med på hva som nå skjer.

– Det vil i så fall være interessante opplysninger for utlendingsmyndighetene. Det er klart at hvis man først sier at man har flyktet fra et regime og søker om beskyttelse i Norge, for så å reise ned å hylle det samme regimet, da er det jo grunnlag for å se nærmere på dette, Det sier Sylvi Listhaug til NRK.

Ti dager før feiringen i Eritrea, går det av stabelen et arrangement i Ekeberghallen i Oslo. Også det er for å feire regimet, ifølge kilder NRK har snakket med. NRKs kilder sier dette arrangementet er planlagt slik at de som vil, rekker å reise ned til Eritrea 24. mai.

Dette avviser de som står bak arrangementet i Ekeberghallen overfor NRK. De sier datoen er valgt fordi hallen var ledig da.

Sylvi Listhaug

Statsråd Sylvi Listhaug ser på reportasjen i Dagsrevyen i går, om den planlagte feiringen av Eritreas 25-årsdag i Ekeberghallen.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Misbruk av asylinstituttet

Woldab Feshatzion har ikke noe til overs for eritreere som reiser til landet de flyktet fra.

– Norge må gi beskyttelse til de virkelige flyktningene fra Eritrea. Men de som har forbindelse til regimet og de som misbruker asylinstituttet har ingenting i Norge å gjøre, sier han.

Norske utlendingsmyndigheter vil følge med på hvilke norske eritreere som reiser hjem.

– Det er jo utlendingsmyndighetene som går inn i enkeltsaker og som kan håndheve dette. Men dette vil jo være opplysninger som vil være interessante for utlendingsmyndighetene å se nærmere på. Så det forventer jeg jo at de gjør, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Eritrea - som regens som et av verdens verste regimer når det gjelder menneskerettigheter - skal feires i Ekeberghallen i Oslo.
Det er opposisjonen mot regimet som hevder det er, og en av europas fremste Eritrea-eksperter. De mener en slik feiring er usmaklig.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger