Lippestad: Behring Breivik vurderte å snu før Utøya-terroren

– Anders Behring Breivik sier han flere ganger på vei ut til Utøya vurderte å snu, og avbryte planene, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks forsvarsadvokat

Da Anders Behring Breivik sto i båten ut til Utøya 22. juli, var hani tvil om han skulle gjennomføre planene, sier forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Lørdag var Anders Behring Breivik tilbake på Utøya for første gang siden terroraksjonen 22. juli, der han skjøt og drepte 69 mennesker.

Sa ja to ganger til å dra tilbake

To ganger har Behring Breivik svart ja på om han ville vise politiet hvordan han tok livene på Utøya, og han er fremdeles villig til å forklare seg om terrorhendelsene i Oslo og på Utøya.

Den terrorsiktede mannen skulle vise politiet hvordan han utførte drapene. Bildene av rekonstruksjonen av drapsmannens terror på Utøya er i dag trykket i VG, og flere har reagert på bildene. Avisen hadde flere fotografer til stede for å ta bilder av Behring Breivik på Utøya.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Ifølge forsvarer Geir Lippestad visste verken han selv eller Behring Breivik at avisen tok bildene.

Var i tvil i båten til Utøya 22. juli

Tidligere i dag fortalte politiet at Behring Breivik ikke ga uttrykk for anger i løpet av de åtte timene han var sammen med dem på Utøya. I kveld forteller Behring Breiviks forsvarer at den siktede flere ganger likevel ga uttrykk for at det han hadde gjort var grusomt.

– Men så har han dette «mantraet» han gjentar, om at «det var nødvendig», at det var en krig han måtte starte, sier Lippestad videre til NRK.

Ifølge Lippestad var Behring Breivik i tvil om han virkelig skulle iverksette drapsplanene da han var på vei til Utøya i båten 22. juli. Men Behring Breivik skal ha fokusert på det han kaller den «mentale treningen» sin, og slik bestemt seg for å gjennomføre terroren.

Da han hadde bestemt seg for å gå videre med planene, skal han ha begynt å skyte rett etter at han gikk av båten på Utøya.

Husker drap i større grupper

Ifølge Lippestad hjalp rekonstruksjonen på Utøya til med å få frem flere detaljer rundt det som skjedde 22. juli.

– Han kunne forklare seg om flere ofre, mer om akkurat hvor hendelsene foregikk og noe mer om hvordan ofrene så ut og var kledd. Han kunne også forklare mer om hva som foregikk inni hodet hans. Han husker ikke alle drapene, sier Lippestad.

– Han husker de gruppene han traff, og han husker hendelsene rundt de gruppene. Han husker også noen enkeltdrap.

– Trodde politiet var nærmere og ville kapitulere

Det er også kommet frem at Behring Breivik selv ringte politiet flere ganger før han ble pågrepet. Lippestad tror, før han har fått sjekket loggene, at Behring Breiviks første telefon til politiet var 20 minutter før han faktisk ble pågrepet.

– Han sier selv han ringte rundt ti ganger til alarmsentralen, og at han to ganger kom gjennom og snakket med dem. Første gangen var relativt tidlig i det han kaller «operasjonen», sier Lippestad.

Terrorsiktede Berhing Breivik skal da ha ønsket å fortelle politiet at han ville avbryte handlingene sine og få en bekreftelse på at han hadde kapitulert. Ifølge forsvareren kan Behring Breivik da ha trodd at politiet var nær ved å stanse ham, fordi han kan ha trodd at NRKs helikopter over Utøya tilhørte politiet.

– Han tolket NRKs helikopter dit at politiet var på øya, sier Lippestad.

– Fikk mer tid enn beregnet

– På forhånd har han nok beregnet trolig anløpstid for politiet. Og han har nok regnet med at han ikke ville få så mye tid som han faktisk fikk.

– Etter at han snakket med Alarmsentralen har han forklart at han i hvert fall møtte på to grupper mennesker.

Lippestad sier til NRK at etter at Behring Breivik på vei til Utøya tvilte på om han skulle gjennomføre drapsplanene, var tvilen etter hvert borte.

– Han ville gjennomføre en del av operasjonen før han ville kapitulere, sier Lippestad om Behring Breiviks terror på Utøya.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger