NRK Meny
Normal

Lien innser at han kan glemme LOVE

Olje- og energiminister Tord Lien inviterte oljebransjen til å gi råd om å åpne omstridte leteblokker. Han sier han bare ville ha informasjon. Nå er han tvunget til retrett.

Olje og energiminister Tord Lien på ONS i Stavanger.
Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix


lkke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede iht petroleumsloven, havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2OL3-2OI7, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak eller på Mørefeltene.

Fra samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre / https://www.krf.no/globalassets/vedlegg/avtaler/samarbeidsavtalen.pdf

Samarbeidsavtalen kunne nesten ikke vært klarere når det gjelder konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og på Møre-kysten.

Likevel inviterte Lien bransjen til å nominere leteblokker utenfor både Lofoten og mørekysten.

Det ble det så mye bråk av at statsminister Erna Solberg (H) måtte drive brannslukking overfor samarbeidspartiene.

KrF og Venstre tviler på Ernas forklaring

Solberg gikk ut og bedyret sa at samarbeidsavtalen ble glemt.

– Det er laget et kart og en liste som er bredere enn det som er regjeringens politikk. Slik skal det ikke være, sa statsministeren.

Den forklaringen tvilte både Venstres leder Trine Skei Grande og KrFs leder Knut Arild Hareide på.

– Jeg forstår ikke hvorfor de stilte seg slik. Du skal ha fascinerende dårlig politisk teft om du tror at dette kunne gå under radaren, sa Grande.

Statsminister Erna Solberg og olje og energiminister Tord Lien på pressekonferanse i DNB arena.
Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Lien: – Trenger kunnskap

Så flat som Solberg vil ikke Lien legge seg. Han sier intensjonene bak henstillingen var gode.

– Nominasjonsrundene er et verktøy for å hente inn ny kunnskap og bedre forståelse av ressursene som finnes på norsk sokkel fra de selskapene som sitter på geologiske data. Det er jo først neste sommer vi skal avgjøre hvilke arealer som skal være omfattet av 24 runde, og det har aldri vært aktuelt at dette skal omfatte arealer som har vært omfattet av samarbeidsavtalen.

Hvorfor trenger dere den kunnskapen når avtalen slår fast at områdene ikke skal konsekvensutredes?

– Det at vi samler inn og deler informasjon om geoglogien på norsk sokkel har vært et sentralt element i den gode ressursforvaltningen vi har. Det har skapt store verdier for oss alle. Det å forstå geoglogien i ett område styrker også kunnskapen i andre områder.

Har du tabbet deg ut?

– Det har aldri vært meningen fra departementets side å utlyse områder som har vært begrenset av samarbeidsavtalen. Det har jeg vært klar på siden 30te august. Men den uroen dette har skapt både i industrien og i KrF og Venstre, for en prosess som er veldig viktig for verdiskapingen på norsk sokkel, så ser jeg at vi kunne gjort dette anderledes.

Hva har du å si til dem som kaller dette en snikåpning?

– Jeg er glad for at et bredt flertall i Stortinget bestående av regjeringspartiene H og Frp sammen med Arbeiderpartiet har gått inn for konsekvensutredning av disse områdene. Samtidig er jeg olje- og energiminister basert på en samarbeidsavtale som jeg forholder meg til også i det videre arbeidet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger