Hopp til innhold

Lettet over enighet

 - Det gjenstår mye hardt arbeid, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, men han er glad for at  det ble enighet om et mandat for klimaforhandlingene for de neste par årene på Bali i dag.

Erik Solheim
Foto: Hjorthol, Lars M. / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

 - Vi ønsket klarere mål og tydeligere tale. Det er stor avstand mellom befolkningens forventninger og det som ble oppnådd her på Bali, sier Solheim.

Politisk vilje

- Men det er positivt at landene er enige om å referere til FNs klimapanel. De innser at grunnlaget for det videre arbeidet er et behov for store kutt i utslippene av klimagasser.

Et døgn på overtid klarte utsendinger fra rundt 180 land å bli enige om et rammeverk for de videre forhandligene.

En forhandlingsgruppe skal legge frem sitt forslag i København i desember 2009.

- Utviklingen videre bestemmes av om det er politisk vilje til å ta tak i problemene, mener statsråden. - USA er et nøkkelland, og det er positivt at landet har gått med på et så vidt og åpent mandat for det videre arbeidet.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg talte denne uken på klimatoppmøtet.

Foto: SUPRI / REUTERS

Optimistisk Stoltenberg

Også statsminister Jens Stoltenberg er glad for at delegatene kom til enighet på klimamøtet, og han håper verdens ledere har forstått behovet for en ambisiøs og bindende klimaavtale.

- Jeg er optimistisk. Det er nå mange land som mener vi trenger å ta store kutt i utslippene. Jeg tror og håper at mange av verdens ledere har tatt det fulle alvoret inn over seg etter at ytterligere vitenskapelig dokumentasjon viser hvor farlig drivhuseffekten er, sier Stoltenberg.

- Ikke ta hensyn til USA

Delegatene på Bali kom til enighet etter at USA valgte å droppe sin reservasjon mot kompromissforslaget.

Al Gore på klimamøtet på Bali

Al Gore ga klar beskjed på klimatoppmøtet tidligere denne uken.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Tidligere denne uken ba fredsprisvinner og tidligere amerikansk visepresident Al Gore deltakerne på klimatoppmøtet på Bali om å vedta en avtale uten å ta hensyn til USA.

LES: Gore ber Bali-møtet droppe USA

- Dere kan la det være igjen et tomt avsnitt i avtalen dere vedtar og håpe at George W. Bushs etterfølgende president vil endre det amerikanske statsbudsjettet, sa Gore, som la til at han ikke lenger har noen formell posisjon og derfor ikke behover å bruke diplomatiske formuleringer.

AKTUELT NÅ