Hopp til innhold

Legger sekstimersdagen død

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) har nå fått evaluert et forsøk med redusert arbeidstid, og sier nei til flere slike forsøk.

Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud

Fornyingsminister Rigmor Aasrud vil ikke ha flere forsøk med sekstimersdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Nærmere 300 arbeidstakere var med i forsøket, hvor de kunne jobbe 80 prosent - med full lønn.

En av dem var sjefingeniør Finn Larsstuen i Vegdirektoratet, som var godt fornøyd med prøveprosjektet:

– Å ha fri en dag i uka for meg betyr bedre kvalitet på livet, rett og slett. Jeg har anledning til å reise litt og virkelig nyte livet litt, sier Larsstuen til NRK.

Har mye kunnskap

Men det blir med det ene forsøket, for fornyingsminister Rigmor Aasrud stenger nå døra for videre utprøving av sekstimersdagen.

Den ferske evalueringen viser at ordningen faktisk kan bidra til å utsette pensjonsalderen, men først og fremst at den er bra for trivsel og helse.

– Vi har mye kunnskap nå, og dette forsøket viser at sekstimersdagen ikke er det virkemiddelet som er viktigst for å få arbeidstakere til å stå lengre i jobb. Da får vi ta med oss den erfaringen og lete etter andre tiltak som bidrar til det, sier Aasrud til NRK.

Mister hjertebarnet

6-timers dagen er en hjertesak for SV, og i regjeringserklæringen fikk de gjennomslag for at det skal legges til rette for forsøk i det offentlige. Nå mener fornyingsministeren de har gjort nok:

– I det området jeg har ansvar for så er det ikke aktuelt å prøve den type forsøk. Jeg tror det viktigste for oss nå er å gå gjennom de evalueringsrapportene vi har, sier Aasrud.

Det liker SVs Snorre Valen dårlig:

– Jeg håper at statsråden ombestemmer seg. Det heter tydelig i Soria Moria 2 at vi skal legge til rette for flere forsøk. Det trenger vi, spesielt med tanke på de belastningene enkeltyrker i offentlig sektor byr på. Som kvinner som jobber i omsorgsyrker, sier Valen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ