NRK Meny
Normal

Lastebilforbundet: Viktig å snakke om selvmord på vei

Lastebilforbundet sier det er mange av deres medlemmer som sliter etter å ha blitt involvert i selvmordsulykker. De er glad for at trailersjåfører står frem og at problemet blir belyst.

Møt de som har opplevd selvmord i trafikken på kroppen.

Jorunn Olafsen satt i bussen, Steinar Ysterud kjørte trailer. De ble begge truffet av en bilist som politiet mener tok sitt eget liv. Kjersti Wensås og Hilde Marie Bråthen mistet en sønn hver.

NRKs kartlegging viser at 113 vogntog og busser er truffet av det politi eller vegvesen mistenker er selvmordssjåfører.

– Dette er et vanskelig og sensitivt tema, og jeg tror grunnen til at det ikke snakkes så mye om det, er av samme grunn. Det er en frykt for å omtale, særlig fordi omtale av metode kan føre til flere selvmord, sier Geir A. Mo, administrerende direktør i Norges Lastebileierforbund.

Avgjørende å snakke om

Selv mener han omtale både kan bidra til forståelse av problemet det er for hans yrkesgruppe, og kanskje kan det også kan belyse og forebygge selvmord.

Geir A. Moe

Geir A. Mo, administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund.

– De som blir rammet har det forderlige etterpå, og de som tenker på å ta livet sitt har kanskje godt at det blir snakket om de og. Jeg tror det er viktig å snakke om selvmord på vei. Det er viktig å sette fokus på vanskelige ting, sier Mo.

Steinar Ysterud er en av sjåførene som fikk en selvmordbilist i fronten. Han sier til NRK at det har vært avgjørende å snakke om hendelsen for å legge den bak seg.

Steinar Ysterud forteller om de siste dramatiske sekundene før han ble truffet av en selvmordsbilist.

Fordi så mange trailersjåfører opplever marerittet har NLF en egen kollegahjelp til støtte for de som blir rammet:

– Mange sliter

– Mange klarer seg bra fordi vi gjennom kollegahjelpen og det offentlig stiller opp. Men det er mange som sliter. Jeg tror samtlige som har opplevd en så forferdelig sitasjon, bærer det med seg dette resten av livet.

En del sjåfører sliter også med skyldfølelse fordi de kanskje har forsøkt å komme unna, og derfor kanskje har svingt over i motsatt felt og dermed blitt gjenstand for etterforskning

– Dette er ikke lett, uansett om man vet at man er helt uten skyld, uansett at man vet at det er ingenting man kunne gjort for å forhindre det, så vil man bære det med seg. Dette er nok en av de skjulte lidelsene alt for mange bærer med seg i hverdagen, sier Mo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger