Hopp til innhold

Lars og Siri kom seg ut av sofaen: Kan vente å leve lenger

Ny forskning viser at du selv etter fylte 50 år, kan mer enn halvere risikoen for å dø før fylte 68. Lars (48) og Siri Vaggen Kanedal (42) kom seg opp av sofaen i tide.

Lars Vaggen Kanedal synes det var for ille å bli andpusten etter å ha gått de tre minuttene hjem fra toget. 11 måneder senere løper han opp slalåmbakker sammen med kona Siri.

Ekteparet Lars og Siri Vaggen Kanedal har gått kraftig ned i vekt og løper nå lange turer sammen.

– 1.57, det er ny rekord!

Det er første gang Siri Vaggen Kanedal løper opp slalåmbakken på under to minutter. Hun og ektemannen bestemte seg i september i fjor for å komme seg ut av sofaen og inn i skogen.

Det kan de ha gjort lurt i, viser ny forskning fra Kreftregisteret som NRK har fått tilgang til. Ifølge kreftforskerne kan livstilssendring ha en enorm effekt på hvor lenge du faktisk lever.

Halverer dødsrisikoen

– Forskningen viser at de som har dårlig livsstil ved femtiårs alder, og klarer å endre det til det sunnere, faktisk senker dødeligheten med 69 prosent før de er 68 år, forteller forsker Paula Berstad.

Over 4000 vanlige folk ble fulgt fra de var 50–54 år, og i tolv år fremover.

Det som skal til, er å mosjonere hver dag, gå ned til normalvekt, spise sunt og slutte å røyke.

– De vi har sett på, har fulgt de nasjonale helserådene, ved å spise mer grønnsaker, kutte ned på rødt kjøtt og spise grove kornprodukter, forteller Berstad.

Ble sliten av tre minutters gange

For Lars Vaggen Kanedal kom vendepunktet da han ble sliten av veien hjem.

– Jeg gikk av toget og gikk hjem, en tur på drøye tre minutter. Da jeg kom hjem var jeg sliten og andpusten, og tenkte at fortsetter jeg sånn, så kommer jeg til å dø før jeg er 50, forteller 48-åringen.

Lars Vaggen Kanedal

Lars Vaggen Kanedal er 24 kilo lettere og løper lett opp slalåmbakken.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

Siden den gang har han gått ned 24 kilo. Kona Siri har gått ned elleve. Sammen bruker de naturen som treningsarena.

– Det var tungt i starten. Jeg følte meg dum, forteller Siri.

Nå trener ekteparet to til fem dager i uken, spiser mindre porsjoner til middag og har kuttet ut de største kaloribombene.

Vanskelig å gjennomføre

Berstad som står bak forskningen fra Kreftregisteret, la godt merke til at det var vanskelig å gjennomføre en endring så sent i livet.

– Kun ni prosent greide det, sier Berstad.

For ekteparet ble det partnren som stod for motivasjon og oppbacking. De anbefaler også andre å finne en partner å gjøre endringen sammen med.

– Få med en venn, eller meld deg inn i en gruppe. Det er mye bedre å være to, mener de.

De to er også opptatt av å sette seg nye mål og gå frem i eget tempo.

– Dette er ikke noe firemåneders greier. Dette er en endring av livet, fastslår ekteparet etter en intens løpetur i Østmarka i Oslo.

AKTUELT NÅ