Hopp til innhold

Vill vest på gjenåpningsfest

Natten etter gjenåpning ble alt annet enn rolig for politiet, som melder om mye vold, bråk og masseslagsmål i landets storbyer. Oslo-politiet registrerte rundt 50 slagsmål og ordensforstyrrelser på få timer.

Brygga Tønsberg gjenåpning masseslagsmål

Politiet over hele landet melder om masseslagsmål, mange voldsepisoder og ordensforstyrrelser natt til søndag. Her fra et masseslagsmål i Tønsberg.

Mange brukte lørdagskvelden til å gå ut på byen, etter at nesten alle koronarestriksjonene ble opphevet lørdag klokka 16.00.

På forhånd var flere utesteder i hele landet forberedt på kaos og full fest.

Flere politidistrikter melder om en travel natt med mye trengsel på utestedene, vold og bråk.

– Politiet i Oslo har hatt merkbart større arbeidsmengde i natt enn vi har hatt tidligere i sommer. Det var svært mye folk ute i bybildet fra lørdag ettermiddag, og det fortsatte utover natten, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NRK søndag morgen.

190 oppdrag i Oslo

I løpet av fire hektiske timer mellom 23.30 og 03.30 opplyser politiet i Oslo at de hadde loggført nærmere 50 hendelser med slagsmål og ordensforstyrrelser.

En mann behandles for hodeskader etter at han ble utsatt for vold ved Stortorget i Oslo. Ifølge politiet dreier det seg om alvorlige skader. Ingen er pågrepet i saken.

I Øvre Slottsgate ble en mann knivstukket i foten. Politiet leter etter mellom tre og fem personer som løp fra stedet. Ingen er søndag morgen pågrepet etter de to voldshendelsene.

– Det har vært mange ordensforstyrrelser, voldsepisoder, slagsmål og lignende. Flere personer er også pågrepet for besittelse av machete, kniver og andre våpen, sier Hekkelstrand.

Politiinspektør Egil Brekke sier at Oslo-politiet har hatt litt over 190 oppdrag i løpet av gjenåpningsnatten.

Det er mer enn vanlig for en helg, men noe færre enn det politiet har på en normal nyttårsaften, opplyser Brekke søndag morgen.

– Dette var omtrent det vi forventet. Vi har hatt noe større bemanning enn normalt. Vi har vært klar over at en gjenåpning ville komme og har hatt god tid på å forberede oss.

Oslo-politiet er forberedt på mer festbråk enn normalt de kommende helgene, understreker politiinspektøren.

Oslo Sentrum ved 23.30-tiden

Karl Johans gate i Oslo sentrum var full av folk like før midnatt lørdag.

Foto: Dan-Kåre Engebretsen / NRK

Masseslagsmål i Tønsberg

På brygga i Tønsberg barket flere personer sammen i et slagsmål. Politiet fikk melding om masseslagsmålet like etter midnatt, fra en vekter.

– Jeg ser at vekterne styrer med noe – og så ser jeg at det plutselig er helt tomt utenfor utestedet. Så ser jeg noen lange ut et spark, så barker de sammen veldig fort, sier NRKs journalist som var på stedet.

NRK har sett deler av hendelsen, som ble filmet. Over ti mennesker var involvert, og slag og spark haglet, mens enkelte forsøkte å roe gemyttene.

– Vekteren måtte legge en mann i bakken, og det oppsto et slagsmål i etterkant, med flere personer involvert. Da politiet kom til stedet, ble en mann i 20-årene innbrakt og satt i arresten, sier operasjonsleder Tore Juven i Sør-Øst politidistrikt.

Ingen skal være alvorlig skadd etter voldshendelsen. En mann i 20-årene ble innbrakt til politiet etter bråket, opplyser operasjonssentralen.

På brygga i Tønsberg barket flere personer sammen i et slagsmål.

På brygga i Tønsberg barket flere personer sammen i et slagsmål.

12 arrestert i Agder

I Skien ble en mor sparket av en festdeltaker. Situasjonen utviklet seg til et masseslagsmål på plenen utenfor. Ingen ble alvorlig skadd.

Det har også vært en travel natt for politiet i Agder. En del personer er bortvist fra flere bysentra i hele Agder etter mindre ordensforstyrrelser.

Totalt 12 personer er satt i arresten etter bråk på byen, opplyser politiet der.

Troms politidistrikt melder om svært mye folk ute og «en god del ordensforstyrrelser».

I en rekke tilfeller er festdeltakere litt pålagt å avslutte festen og dra hjem. Det er gitt fere anmeldelser for ordensforstyrrelser og vold. De fleste tilfellene har vært i byene, ifølge politiet.

Besvimte i barkø

Også i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø var det lange køer ved utestedene.

I Trondheim ble det meldt om stor trengsel i bargata. På et tidspunkt ble trengselen så stor at flere besvimte mens de sto i kø.

– I Trondheim sentrum er det veldig mye mennesker ute for å feire gjenåpning etter korona. Det er mye folk i gatene og til dels stort press i køene, noe som har medført at enkelte har fått pusten presset ut av seg, sa operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Trøndelag politidistrikt til NRK lørdag kveld.

I Trøndelag ble 13 personer kjørt inn i arresten for ordensforstyrrelse, vold og forulemping av politi mellom klokken 22.15 og 03.30.

Det har også vært 15 meldinger om festbråk i Møllenberg-området. En person er anmeldt for dette, opplyser politiet.

Men de fleste som var ute i Trondheim oppførte seg fint og var i godt humør. Noen brukte ventetiden i kø til å synge nasjonalsangen og Ole Ivars-låten «Jag trodde änglarna fanns».

I Trondheim måtte flere ha tilsyn av helsevesenet etter å ha besvimt mens de sto i kø.

I Trondheim måtte flere ha tilsyn av helsevesenet etter å ha besvimt mens de sto i kø.

Foto: Joakim Halvorsen

– Som 16. mai eller nyttårsaften

Fra Bergen og Stavanger ble det meldt om god stemning tidligere på kvelden.

Da natten skulle oppsummeres klokken fem natt til søndag meldte de om mange ordensforstyrrelser i Stavanger.

Det har vært en travel natt med mange oppdrag knyttet til fest og feiring, ifølge politiet. Det har vært mange eksempler på ordensforstyrrelse, bortvisning og ødeleggelse av nattero. Oppdragene er fordelt over hele distriktet, men Stavanger står for nesten halvparten. Det er ingen alvorlige hendelser knyttet til feiringen, opplyser politiet.

God stemning i Stavanger

– Dette kan mer sammenlignes som en 16. mai eller nyttårsaften, sier Tatjana Knappen, operasjonsleder i Vest politidistrikt, om nattens hendelser.

Foto: Sørvest politidistrikt

Natten var forholdsvis hektisk og det var mye folk i Bergen sentrum. En 19 år gammel gutt sendt til sykehus etter å ha blitt slått og sparket i sentrum av byen.

Politiet hadde ekstremt mange oppdrag å håndtere denne natten, sier Tatjana Knappen, operasjonsleder i Vest politidistrikt.

Vi snakket om tilbake til normalen, men var dette over normalen?

– Ja det kan vi påstå at det var, dette kan mer sammenlignes med en 16. mai eller nyttårsaften. Heldigvis kom vi gjennom denne natten uten de mest alvorlige hendelsene. Men det var ekstremt mye beruselse ute blant folk, politiet ble tilkalt til mange slagsmål og ordensforstyrrelser, og da spesielt i Bergen sentrum, sier Knappen.

19-åring slått ned i Bergen

Politiet måtte rykke ut i Bergen etter melding om et slagsmål med 5–6 personer involvert. Der fikk de kontroll på en aggressiv mann som blir anmeldt for trusler og vold mot en tjenestemann

Foto: Silje Rognsvåg / NRK

Raja testet dansegulvet

Men det var også svært god stemning og blide folk i festhumør som feiret gjenåpningen rundt i landet.

Kulturminister Abid Raja (V) var en av dem. Kulturministeren var på utestedet Kulturhuset i Oslo, sammen med en venninne.

Der slo han seg løs på dansegulvet sammen med andre festglade gjester.

– Dette er helt fantastisk. Nå har hele Norge ventet på dette i 18 måneder. Vi er klare for å danse og å ta kulturen og hverdagslivet tilbake. Jeg oppfordrer alle til å dra på teater, kino, konserter og uteliv og bruke tilbudene vi har, sier Raja til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger