Hopp til innhold

- Uakseptabelt lange køer i PP-tjenesten

Barn med lærevansker bør ha en lovfestet rett til rask hjelp, i likhet med pasienter i helsevesenet, mener Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

Pedagogisk tilrettelegging
Foto: Scanpix / SCANPIX

Barn som sliter på skolen må i dag vente opp til ni måneder på en utredning fra PP-tjenesten.

En spørreundersøkelse fra NRK - hvor 107 PPT-kontorer har svart - viser at seks av ti kontorer har over tre måneders ventetid.

- Køene er uakseptabelt lange og dette rammer svært mange barn, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) Jarl Ovesen.

Leder for PP-tjenesten i Vesterålen, Stig Halse

Leder for PP-tjenesten i Vesterålen, Stig Halse.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Lang kø for spesialundervisning

Fortvilte foreldre

- Dette gjelder mange grupper funksjonshemma. Barn med atferdsproblemer, barn med lese- og skrivevansker eller andre grupper funksjonshemma, sier PPT-leder Stig Halse.

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen, forteller at de i flere år har blitt ringt ned av fortvilte foreldre som ikke får hjelp til barna sine

Foreslår lovfestet rett til rask hjelp

- Derfor har FFO foreslått at på samme som pasienter i helsevesenet har lovfestet rett til utredning på behandling - med klare tidsfrister i pasientrettighetsloven- bør også elever med særskilte behov ha tilsvarende rettigheter i opplæringsskala, sier Ovesen.

Dette er en god ide mener Høyre-leder Erna Solberg, som selv har dysleksi og gikk gjennom grunnskolen med minimalt med hjelp.

- Den gangen var det kunnskapsløshet. I dag er det ikke kunnskapsløshet om dettte. I dag er det et svik mot barn at vi ikke gir de hjelp fra dag en, sier Solberg.

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr., Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Ille i Vesterålen

-Vi har barn som venter i månedsvis, opptil 9 måneder på å få utredning fra oss, sier Halse.

I Vesterålen er det ekstra ille forteller PPT-leder Stig Halse. Han er ansvarlig for PP-tjenesten i seks kommuner i Vesterålen.

Det betyr at barn med for eksempel lese og skrivevansker må vente et helt skoleår før de får den spesielundervisninga de har krav på. Da kan det allerede være for seint.

AKTUELT NÅ