Heilt ordinær taco.
Eller det vil seie, heilt ordinær norsk taco.
Det var på menyen da NRK blei med landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) på handletur.
Målet var å diskutere høge matprisar og jordbrukspolitikk, og ministeren er oppteken av fleire ting når han handlar inn:
– Eg er oppteken av det skal vere godt. Og så er eg oppteken av å velje norske produkt. Og så er eg oppteken av prisen på det eg kjøper.
– Det er ganske dyrt med taco. Ein skal ha ganske mykje «stæsj», seier Pollestad.
Foto: Haakon Laastad / NRKNorske prisar stig raskare
I førre veke skreiv NRK om korleis norskproduserte varer, som for eksempel poteter, egg og laks, har stige kraftig i pris det siste året.
Gul lauk i lausvekt kostar for eksempel 40 kroner kiloen, mens nypoteter ligg på godt over 35 kroner kiloen.
– Kva tenker du om dei høge prisane?
– Det er eit mål å halde prisane nede. Samtidig er det viktig at bonden skal få betalt for jobben bonden gjer.
Lauk er ei av matvarene som har stige kraftig i pris det siste året.
Foto: Anders Eidesvik / NRKHan trekker også fram sjølvforsyning i tilfelle kriser og krig som ei viktig prioritering for regjeringa.
– Prisveksten på mat har vore minst like høg på importerte varer som på norske varer. Og prisveksten i veldig mange land har vore høgare enn han har vore her i Noreg.
– Men prisveksten på mat i EU-landa det siste året har vore 0,7 %. I Noreg har prisveksten vore 4,9 prosent.
– Ja, og det skuldast at når prisveksten kom, var han mykje lågare i Noreg og betydeleg høgare ute i andre land. Så det er nok eit etterslep her som heng igjen, svarer han.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) på matbutikken.
Foto: Haakon Laastad / NRKPollestad meiner jordbruksoppgjeret gir lågare prisar i Noreg, fordi delar av kostnadsauken hos bøndene blir dekka over statsbudsjettet.
– Mange tenker jordbruksavtalen handlar om bøndene, men det handlar minst like mykje om forbrukarane, meiner ministeren.
Skjerma frå resten av Europa
Ivar Pettersen, matforskar hos Alo-Analyse, seier prisnivået på mat er vesentleg høgare i Noreg enn i andre land.
– Det er villa politikk, meiner han og legg til:
– Men det er riktig at vi ville hatt høgare prisstiging dersom ikkje regjeringa hadde auka ramma for tilskot til jordbruksoppgjeret.
Ivar Pettersen, matforskar hos Alo-Analyse, seier prisnivået på mat er vesentleg høgare i Noreg enn i andre land.
Foto: Philip HofgaardHan forklarer at den norske modellen, med importvern og støtte til jordbruket over statsbudsjettet, bidrar til å skjerme norsk landbruk frå prissvingingar frå utlandet.
Det er for eksempel med på å forklare kvifor prisane steig meir i utlandet enn i Noreg da krigen i Ukraina braut ut i 2022.
– Men på same måte som vi er skjerma frå prisvekst, er vi også skjerma frå prisnedgang. Når dei internasjonale prisane fell, slår det mykje kraftigare ut i andre land enn i Noreg.
Han meiner prisveksten her i landet også er forsterka av eit høgt lønns- og jordbruksoppgjer.
Dyr taco
Tilbake til matbutikken.
Det blei ein ganske dyr handletur for Pollestad: 529 kroner for tacovarer til ein familie på fem.
Slik såg handlelista ut. Pollestad kjøpte i tillegg to kjøttdeigar til 80 kr stykket og ein plastpose som ikkje kjem fram her.
Foto: Haakon Laastad / NRK– Det er ganske dyrt med taco. Ein skal ha ganske mykje «stæsj», seier han.
Om ein skulle ete slik taco kvar dag, ville det kosta 3500 kroner i veka.
Sluttsummen på kassalappen blei 529 kroner.
Foto: Haakon Laastad / NRK– Ja, eg har stor forståing for dei som opplever at prisane på alle ting har auka, og det er derfor det er viktig å få både renta og inflasjonen ned. Målet er at folk skal få betre råd, seier Pollestad.