NRK Meny
Normal

Kun to nye friluftsområder kjøpes fri

Staten har kun gitt penger til å kjøpe fri to nye friluftsområder i år. 30 områder blir satt på venteliste til neste år, mens åtte søknader har fått avslag.

Badestrand Jomfruland

Friluftsområdet på Jomfruland i Hvaler i Østfold blir ikke utvidet i år ettersom staten ikke har penger til å kjøpe fri flere områder på årets budsjett.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Norske kommuner og friluftsråd har søkt staten om midler til å kjøpe tilsammen 40 nye friluftsområder i år.

Åkrasanden

Friområdet på Åkrasanden på Karmøy i Rogaland blir utvidet sørover tidligst neste år.

Foto: Tor André Johannessen
Blank fjord med Ugelvik og Rørsethornet i bakgrunnen

Et område ved Rørsethornet i Misund kommune i Møre og Romsdal forblir i privat eie fordi det ikke er penger å gi til kjøp av nye friluftsområder på årest budsjett.

Foto: Målfrid Klauset

Hadde ikke mer penger

Kun Vålebrua i Ringebu kommune i Oppland, og Tengesdalsstranda i Rygge i Østfold er innvilget, og blir kjøpt fri til allmennhetens benyttelse.

De 30 som ikke er behandlet er satt på venteliste til neste år.

– Vi hadde ikke mer penger, og kunne ikke kjøpe mer, sier Morten Thaulow i Direktoratet for naturforvaltning til NRK.

Han forklarer at det ble foretatt kutt i den potten som brukes til oppkjøp av nye friluftsområdet, og at de derfor ikke kunne innfri flere søknader enn de to i Ringebu og Rygge.

Dermed er det en rekke friluftsområder som ikke blir utvidet eller åpnet denne sesongen.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– I strid med regjeringens løfter

– Dette gir svært uheldige signaler til arbeidet med sikring av friluftsområder, og det er maktpåliggende at det kommer midler på plass i 2012-budsjettet, sier styreleder i Friluftsrådenes Landsforbund, Henry Tendenes.

Han mener manglende midler til friluftsområder er stikk i strid med regjeringens politiske plattform, Soria Moria 2-erklæringen, der det i kapittel 12 heter det at: «Regjeringen vil at det skal bevilges mer penger til å kjøpe attraktive friarealer og strandområder til allmennhetens bruk».

Totalt var det søkt om omlag 20 millioner kroner til de søknadene som tilfredsstilte kravene.

– Stopp i kjøp av nye områder og økt antall dispensasjoner til bygging i strandsona gjør at folks friluftsmuligheter svekkes, sier Tendenes.

Tungenes fyr

Heller ikke Tungenes fyr i Randaberg i Rogaland blir friluftsområde i år. Avgjørelsen tas først tidligst neste år.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Uforståelig

Friluftsrådenes Landsforbund mener reduksjonen i midler er uforståelig, med tanke på at regjeringen også har satt i gang arbeidet med en nasjonal

handlingsplan for friluftsområdet der flere friluftsområder i og tett på byene skulle gi bedre plass til aktiviteter for innbyggerne.

LES: Satser på friluftsliv i byen

– Vi advarte mot denne situasjonen allerede ved behandling av statsbudsjettet for 2011. Energi- og miljøkomiteen uttalte at det er tid for et krafttak i folkehelsearbeidet med fokus på friluftsliv, men klarte ikke å enes om ei krone ekstra til kjøp av friluftsområder, sier Tendenes.

Han forteller at de gjentok bekymringen i brev til Finanskomiteen ved behandling av revidert budsjett, og sa at det vil føre til at viktige søknader må avslås i år.

– Dessverre ble vi sannspådd, avslutter Tendenes, og legger til at han setter sin litt til et løft i 2012-budsjettet.

Åtte får avslag

De som har fått avslag er områder i Stangholmen i Risør i Aust-Agder, Selbuskogen i Selbu i Sør-Trøndelag, Sauøy på Karmøy og Håheller i Forsang i Rogaland. Heller ikke Hille i Kvinnherad i Hordaland, Breivika i Karlsøy i Troms, Årsundneset i Misund kommune i Møre og Romsdal eller Viken i Kristiansund har fått tilsagn om penger til oppkjøp.

– De åtte som ble avslått har ikke oppfylt kriteriene til å bli friluftsområder. De blir derfor ikke tatt oppp til nye vurdering i år eller neste år, sier Thaulow.

LES: Mer til kjøp av friluftsområder

Bremsneshatten

Averøy kommune har søkt staten om midler til å kjøpe et område ved Bremsneshatten i Møre- og Romsdal og gjøre det om til friluftsområde. De vil iallefall ikke få svar før i 2012.

Foto: Gunnar Fagerli
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger