Hopp til innhold

Kurt Westergaard til NRK: – PST ba meg om å reise hjem

Kurt Westergaard (76) fikk beskjed av PST om å forlate Norge. Avtalen var at tegneren skulle si at han var blitt syk.

Kurt Westergaard

AVLYSTE: Kurt Westergaard skulle egentlig delta på et arrangement, men ble sendt hjem av PST på grunn av attentattrusler. Den offisielle forklaringen var at han var syk.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Det forteller den kontroversielle tegneren fra Århus i Danmark til NRK.

– Jeg fikk beskjed om at vi skulle reise hjem med en gang. Den offisielle forklaringen det er at jeg hadde hjerteproblemer. Om du tror på det eller ikke det må du selv avgjøre, sier Westergaard.

Illustratøren, som er kjent for å ha tegnet den islamske profeten Muhammed for Jyllands-posten, skulle egentlig delta på et arrangement på Litteraturhuset sammen med sin norske venn og kollega Geirr Lystrup tirsdag formiddag.

De to har henholdsvis skrevet og illustrert en bok sammen.

Reiste fort

Da Westergaard avlyste arrangementet i siste liten gikk de første meldingene ut på at han var syk.

Senere tirsdag ble det kjent at PST fryktet et attentat mot den omstridte tegneren, og at det var derfor 76-åringen hadde dratt tilbake.

– Ble du bedt om å reise hjem av norsk PST?

– Det var noe den norske sikkerhetstjensten og danske PET besluttet, og da reiste jeg meget raskt hjem, sier tegneren til NRK.no.

Westergaard sier både PET og Det norske sikkerhetspolitiet (PST) fastholdt at det beste han kunne gjøre var å reise hjem.

– Føler meg ikke dårlig

Geirr Lystrup

UTEN WESTERGAARD: Artist og forfatter Geirr Lystrup (i midten) presenterer boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben»sammen med gitarist Bettina Flater og folkemusiker Anders Røine på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Vet du hvorfor de bestemte det?

– Ja, det er jo en forklaring at jeg fikk hjerteflimmer. Om du som journalist tror på det, er jo opp til deg, sier Westegaard.

– Føler du deg dårlig nå?

– Nei, jeg føler meg ikke dårlig, ikke mer.

Kurt Westergaards forlagsredaktør i Danmark hevder fortsatt at det var sykdom som gjorde at tegneren avlyste arrangementet på Litteraturhuset.

– Han følte seg ikke bra. Det var derfor han dro hjem, sier redaktør John Lykkegaard i forlaget «Mine Erindringer» til NRK.no.

– Forferdelig

Forfatter og visesanger Geirr Lystrup syns det er forferdelig dersom det stemmer at det har vært attentatplaner mot arrangementet på Litteraturhuset.

– Jeg tenker at det er en underlig tid vi lever i. Jeg tenker at dette kan ikke være alvor. Men så er det jo alvor, og det skjønte jeg kanskje ikke helt da jeg tok kontakt med Kurt Westergaard for å be ham lage tegningene til boka, sier Lystrup.

Stilte opp på arrangementet i stedet for Westergaard og snakket for ham i dag.

– Illebefinnende

Litteraturhuset, Westergaard, Erik Guldager og Geirr Lystrup

PÅ LITTERATURHUSET: Gallerist Erik Guldager (t.v.) og artist og forfatter Geirr Lystrup.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Leder for det danske kunstgalleriet Draupner, Erik Guldager, stilte tirsdag opp på Litteraturhuset i Westergaards sted.

Han hevder tegneren fikk et illebefinnende mandag.

– Vi har vært her i noen dager, og var på sightseeing. Kurt ble på et tidspunkt veldig dårlig. Jeg tror det var et illebefinnende som gjorde at man valgte å ta ham tilbake til Danmark. Jeg har snakket med Kurts hustru, og etter omstendighetene har han det faktisk ok i dag, forteller Guldager til NRK.

Guldager forteller at han ikke er sikker på hva slags illebefinnende det dreier seg om.

– Jeg vet at han er en eldre herre, og at han for ett års tid siden fikk operert inn en pacemaker for hjertefunksjonen, sier Gallerilederen.

AKTUELT NÅ