Hopp til innhold

PST fryktet attentat mot tegneren Kurt Westergaard

LITTERATURHUSET (NRK.no) PST fryktet et attentat mot Kurt Westergaard (76) på Litteraturhuset i Oslo, og ba den danske karikaturtegneren om å reise hjem.

Kurt Westergaard

TERRORMÅL: Kurt Westergaard har levd med drapstrusler siden han tegnet flere kontroversielle tegninger av profeten Muhammed.

Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX

Westergaard skulle deltatt på et bokarrangement på Litteraturhuset i regi av forlaget Juni klokken 10.00 tirsdag formiddag, men ble etter det NRK forstår bedt om å forlate Norge i går.

Selv om tegneren nå skal være tilbake i Danmark tar politiet ingen sjanser. Litteraturhuset var tirsdag morgen omringet av væpnet politi.

HAR DU TIPS OM DETTE? Kontakt NRK

– Jeg kan bekrefte at Westergaard har vært i Norge. At han skulle deltatt på et arrangement og at nå har reist hjem, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.

– Var han truet?

– Westergaard lever med en overhengende drapstrussel mot seg, og er en utsatt person, sier Hugubakken.

– Jeg vil ikke kommentere på hva slags grunnlag han dro. Men vi har vært orientert om besøket hans, sier kommunikasjonsdirektøren.

Bakgrunn: Dansk politi skjøt mann med øks i hagen til Westergaard

Video Litteraturhuset omringet etter attentat-frykt

Litteraturhuset i Oslo omringet av politistyrker etter attentat-frykt.

Skyldte på sykdom

Ifølge VG Nett skal det være konkrete etteretningsopplysninger og danskens generelle sikkerhetssituasjon som grunn til bekymring.

– Vi ble informert tirsdag morgen om at arrangementet var avlyst på grunn av sykdom. Det er det vi vet. For mer informasjon må du nesten kontakte PST, politiet og arrangøren, sier daglig leder Aslak Sira Myhre ved Litteraturhuset til NRK.

– Det er rolig her på Litteraturhuset, men det er politi utenfor, sier han.

Tidligere tirsdag gikk det ut meldinger om at Westergaard hadde avlyst møtet på grunn av hjerteproblemer.

Norsk kollega

Forfatter Geirr Lystrup

KOLLEGA: Kurt Westergaard har illustrert boken til visesanger og forfatter Geirr Lystrup.

Foto: Stein S. Eide/Nrk

Kurt Westergaard ble et internasjonalt terrormål da han tegnet profeten Muhammed for den danske avisen Jyllands-posten i 2005.

I januar i fjor prøvde en mann (29) å gå til angrep på Westergaard med øks og kniv i hans hjem i Viby i Århus i Danmark. 29-åringen ble senere dømt til ti års fengsel.

Kurt Westergaard var i Oslo denne uken for å presentere boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben!» sammen med den norske forfatteren og visesangeren Geirr Lystrup.

Lystrup sier til NTB at han ikke kjenner til at det er framsatt trusler mot illustratøren, men bekrefter at Westergaard allerede var på vei ut av landet da han ringte sin venn og kollega mandag kveld.

– Jeg vet ikke om det er kommet noen trusler, men kan ikke spekulere på det. Dette er leit for ham. Han hadde gledet seg til å komme, han var glad for boka som jeg synes han har illustrert helt fantastisk, sier Lystrup til NTB.

Etter det NRK kjenner mener politiet at trusselen mot tegneren ikke har noen sammenheng med de fire personene som ble pågrepet for å ha planlagt et terrorangrep i Gøteborg i Sverige natt til søndag.

Kurt Westergaard, Litteraturhuset

STRENGT BEVOKTET: Væpnet politi utenfor Litteraturhuset i Oslo sentrum tirsdag formiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Litteraturhuset, Kurt Westergaard

FLERE POLITIBILER: Politiet hadde flere patruljer utenfor Litteraturhuset.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ