Hopp til innhold

Kristins familie: Glade for å være i gang

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Rett bak den drapstiltalte 39-åringen i retten, satt Kristin Juel Johannessens mor, far og søster.

Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før retten settes tirsdag.

17 ÅRS KAMP: Over 17 år etter at Kristin Juel Johannessen ble funnet drept, håper storesøster Linda og far Roar Juel Johannessen rettssaken i Borgarting lagmannsrett blir punktum for drapssaken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Over 17 år etter at tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept på Mørk ved Larvik, håper familien de snart kan sette punktum for drapssaken.

– Familien er veldig glad for å være i gang og for å være i retten, selv om det er en tung og vanskelig oppgave. De er glade for at saken forhåpentlig blir løst, sier bistandsadvokat Nora Hallén til NRK.

I dag startet rettssaken mot Henning Hotvedt, som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen 5. august 1999.

– Saken har ridd politiet som en mare

Da retten ble satt litt etter klokken 9 i morges, var det første gang i norsk rettshistorie at en tidligere frikjent blir stilt for retten på nytt for samme forbrytelse han er blitt frikjent for før.

Da aktor Alf Martin Evensen holdt sitt innledningsforedrag, roste han Kristins familie for at de aldri har gitt opp kampen for å få svar på hvem som tok livet av deres datter og søster.

– Denne saken har ridd politiet som en mare. Men om det har vært tøft for politiet og lokalbefolkningen, har det åpenbart vært tøffest for de tre som sitter på bakre benk her: Mor, far og søster, sa Evensen.

– De har jobbet iherdig med egen etterforskning etter at saken ble henlagt i 2003, og de har gjentatte ganger helt frem til i fjor bedt politiet om å gjenåpne saken.

Familien har drevet egen etterforskning

Familien setter pris på tilbakemeldingen.

– De er glade for at påtalemyndigheten har gitt dem en anerkjennelse for den kampen og jobben de har gjort i disse 17 årene for å få saken løst. Det setter de pris på, sier Hallén.

Familien har selv drevet egen etterforskning for å få satt punktum for drapssaken.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Hotvedt ble i desember 2001 funnet skyldig i drapet på Kristin og dømt til tolv års fengsel. Dommeren beskrev drapet som «en særlig grufull handling» og «en av de mest forkastelige handlinger et menneske kan gjøre».

Domfelte anket til Agder lagmannsrett. Før ankesaken kom opp, frafalt statsadvokaten tiltalen mot ham. Årsaken var at et tysk laboratorium konkluderte med at et av påtalemyndighetens sterkeste bevis den gangen, et hårstrå som ble funnet ved åstedet, stammet fra en kvinne, ikke fra Hotvedt.

I februar 2003 ble han derfor frikjent i lagmannsretten og ble i etterkant tilkjent en oppreisning fra Staten på en halv million kroner.

I fjor tok saken igjen en ny vending.

En ny og forbedret analyseteteknikk gjorde at politiet fant Hotvedts DNA under Kristins negler. I juli 2015 ble han derfor igjen pågrepet, 16 år etter drapet.

39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen sitter i Borgarting lagmannsrett

TILTALT TO GANGER: 39-årige Henning Hotvedt er for andre gang tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen. Tirsdag startet rettssaken mot ham i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Fant tiltaltes DNA

– Da Kristin ble obdusert dagen etter drapet, ble det fremkallet biologisk materiale under neglene på hennes venstre hånd. Nye analyser gjorde at man der fant tiltaltes DNA-profil, i form av hudceller, sa aktor Evensen i retten i dag.

Mens påtalemyndighetens DNA-bevis i form av hårstrået falt i forrige rettsrunde, mener aktor at det nye DNA-funnet knytter tiltalte til drapet.

– Denne gangen var det ikke bare et funn på åstedet, men på det mest sentrale av alle åsteder, nemlig på Kristin selv, sa Evensen.

Hotvedt har hele tiden benektet å ha noe med drapet å gjøre og hevder han aldri har møtt Kristin. Han erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i dag.

AKTUELT NÅ