NRK Meny
Normal

Kriminelle kan misbruke PC-en din

Det siste året har flere tusen norske bedrifter blitt angrepet av datakriminelle. Årsaken kan være nordmenns dårlig datasikring.

Datamaskiner
Foto: DAVID HECKER / AFP

Christophe Birkeland

Det blir stadig viktigere å beskytte seg mot inntrengere på datamaskinen sin, sier Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Foto: Frank Stenslie

Ifølge en ny rapport fra Næringslivets sikkerhetsråd skjedde det 15 000 tilfeller av brudd på IT-sikkerheten til norske bedrifter i fjor.

Hver tredje norske bedrift opplevde alt fra relativt uskyldig kikking til alvorlig bestillingstyveri av informasjon eller sabotasje som stenger nettsidene.

Dataangrep for 570 millioner

Selv kort tids problemer for nettsteder kan føre til store tap for bedrifter. Næringslivets sikkerhetsråd estimerer at kostnaden for norske bedrifter var på over 570 millioner kroner i fjor.

Telenors sikkerhetssenter oppdager daglig forsøk på angrep mot PC-ene til norske bedrifter.

Forrige uke opplevde Telenor problemer med e-posten til privatkunder. Årsaken var en plutselig tidobling av mengden reklame som ble sendt til dem.

Leder Frank Stien i Telenor Sikkerhetsenter sier reklamen trolig ble sendt fra intetanende enkeltpersoners fjernstyrte datamaskiner.

Telenor går nå gjennom sikkerheten på nytt for å sikre seg mot nye angrep.

- Kan slå ut viktige samfunnsfunksjoner

Under den væpnede konflikten med Russland i sommer, opplevde Georgia at offentlige sider sluttet å virke, fordi noen sprengte kapasiteten.

Det blir viktigere og viktigere for bedrifter og enkeltpersoner å sørge for å beskytte seg mot inntrengere på datamaskinen sin, forteller Christophe Birkeland, assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Vår bekymring er at disse angrepene skjer i veldig stor skala, og har stor nok kapasitet til å slå ut viktige samfunnsfunksjoner, sier Birkeland.

Han ser ofte at kommuner, bedrifter eller privatpersoner med dårlig oppdatert sikkerhetsprogram brukes som intetanende verter for å forsøke å lamme samfunnsaktører.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger