Hopp til innhold

Kriget i Ukraina: Nå vil Norge utvise denne mannen

Yan Petrovskiy (29) er en fare for rikets sikkerhet, ifølge norske myndigheter. De vil ha den høyreekstreme russeren ut av landet.

Yan Petrovskiy

Norsk flagg: Petrovskiy (til høyre) har kriget for prorussisk milits øst i Ukraina, noe han har fortalt villig om på sosiale medier. Nå er han tilbake i Norge, men myndighetene vil ha ham ut igjen.

Foto: Privat

Det bekrefter Utlendingsdirektoratet til NRK. Den russiske statsborgeren har bodd i Norge siden 2004 og vært knyttet til et høyreekstremt miljø på Østlandet.

Nå mener myndighetene at russeren er en trussel mot rikets sikkerhet. Denne uka fikk Petrovskiys forsvarer et forhåndsvarsel om at UDI vurderer å treffe et vedtak om utvisning etter paragraf 126 i utlendingsloven.

– Utvisning vurderes av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken. Han ønsker ikke å gå ytterligere inn på bakgrunnen for vedtaket.

Det ønsker heller ikke Utlendingsdirektoratet.

Etter at Russland annekterte Krim i 2014 (se faktaboks) har Petrovskiy reist frem og tilbake mellom Norge og Ukraina, der han har deltatt i kamper i Øst-Ukraina sammen med en prorussisk milts, ifølge ham selv.

Vedtaket henger etter all sannsynlighet sammen med dette og hans kontakt med høyreekstreme personer i Norge.

Russeren har lagt ut en rekke kampbilder fra Ukraina på sosiale medier, blant annet et bilde der han poserer foran det brennende liket av en ukrainsk soldat.

I februar i år patruljerte Petrovskiy gatene i Tønsberg med Odins soldater, ifølge VG.

Petrovskiy i Ukraina

Bevæpnet: Yan Petrovskiy på et av de mange bildene han har publisert på sosiale medier. Her står han foran det brennende liket av en ukrainsk soldat i september 2014.

Foto: Privat

– Politisk forfølgelse

Nå har Petrovskiy fått en frist på to uker for å uttale seg om varselet, før UDI treffer endelig vedtak.

Nils Christian Nordhus

Tynn suppe: – Petrovskiy oppfatter varselet om utvisning som en politisk forfølgelse av ham, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Han bestrider grunnlaget for utvisning. Han er en tidligere ustraffet person og oppfatter at den egentlig begrunnelsen er misnøye med hans meninger og standpunkter politisk, sier russerens advokat, Nils Christian Nordhus.

PST og UDI mener åpenbart at han er trussel. Er han en farlig mann?

– Absolutt ikke. Dette bygger på en konstruksjon fra myndighetenes side som er skapt for å få ut en person som de ikke liker meningene til. Jeg oppfatter at grunnlaget er en tynn suppe.

Når man ser bilder av ham bevæpnet og foran brennende lik. Kan du skjønne at det er en en person man ikke vil ha i Norge?

– Han er ikke anklaget for å ha begått en straffbar handling. Nå skal min klient gjennomgå materialet myndighetene viser til. Deretter vil han kommentere riktigheten og det som ikke er riktig til UDI.

Støttet russisk nynazist

I fjor var Petrovskiy i Tønsberg der han «trente seg opp sammen med venner» og forberedte seg på å reise tilbake til Ukraina. I et intervju med nettstedet frieord.no forklarte han hvorfor han var en fremmedkriger.

– Enten vil det vaie russiske flagg i Øst-Ukraina eller EU-flagg. Da bestemte jeg meg for å delta i konflikten som en frivillig kriger.

Det er tidligere Vigrid-leder Thorgrim Bredesen som er redaktør for det innvandringskritiske nettstedet.

Petrovskiy bor nå sammen med Ronny Bårdsen. Tønsberg-mannen og russeren var blant støttespillerne av den russiske nynazisten og kampsportutøveren Viacheslav «Røde Tarzan» Datsik, som dukket opp i Norge etter å ha flyktet fra et psykiatrisk sykehus i Russland.

Støttespillerne til Datsik hadde tilholdssted i tatoveringsstudioet Metal Tattoo i Oslo.

Datsik har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen Slavisk forbund, som nå er forbudt i Russland.

Yan Petrovskiy i Oslo tingrett i forbindelse med utlevering av Datsik

I Oslo tingrett: Petrovskiy (til venstre) sammen med blant annet Ronny Bårdsen, som satt på publikumsplass da Oslo tingrett behandlet utleveringsbegjæringen av Datsik til Russland i 2011.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ