Odins soldaters Facebook-side

Odins soldaters Facebook-side

Vil trygge gatene – ledes av straffedømte

14 av 20 sentrale medlemmer i Odins soldater som NRK har sjekket er tidligere straffedømte. Nær 500 av gruppens Facebook-medlemmer følger grupper med høyreradikale, nynazistiske eller ultranasjonalistiske holdninger.

«Muslimer har ingenting i politikken eller i Norge å gjøre. Ut m faenskapet! >:)».

Det har en av administratorene i Odins soldater skrevet på Facebook.

Som representant for gruppen hevder mannen at Odins soldater ikke er en rasistisk organisasjon. «Rasistiske ytringer og vold er absolutt ikke tillatt», skriver han.

Men en kartlegging NRK har gjort, viser at han selv skriver hatefulle ytringer på internett. Han følger også flere høyreradikale, ultranasjonalistiske grupper på Facebook.

500 av 4000 medlemmer

NRK har gjennomgått Facebook-gruppen «Support Soldiers Of Odin Norway», undersøkt domshistorikken til ledelsen og kartlagt gruppens over 4000 medlemmer.

Laster innhold, vennligst vent..

Alle medlemmene av denne støttegruppen er sjekket opp mot ni andre grupper som NRK har valgt ut, og som forskere og eksperter regner som nynazistiske, høyreradikale eller ultranasjonalistiske.

Vår kartlegging viser at 496 av Support Odins soldaters Facebook-medlemmer følger en eller flere av disse gruppene. En stor del av dem følger flere enn én av gruppene NRK har valgt ut.

Det kan være flere grunner til å melde seg inn i eller følge grupper på Facebook, der det vanligste er at man støtter eller liker gruppens formål.

– Men det kan også være en metode for å følge med hva som skjer i gruppene fordi en da får opp hendelser i sin egen nyhetsstrøm. Derfor er for eksempel venstreaktivister, journalister og samfunnsdebattanter også blant medlemmene av slike grupper. Så det kan være lurt å ta det med en liten klype salt, sier terrorforsker Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Flere av disse gruppene er ikke norske, og terskelen for å like eller være medlem av slike Facebook-grupper på tvers av land er jo temmelig lav – uten at det nødvendigvis sier så mye om SOO sine kjerneaktivister eller agenda, sier han.

NRK har gjort et dypdykk i Facebook-profilene til i overkant av 100 følgere. Denne gjennomgangen viste at storparten av de medlemmene som hadde trykket liker på ytterliggående grupper ellers også bar preg av å støtte de samme ytringene.

– Innebygd konflikt i konseptet

Medlemstallet i Støttegruppen for Odins soldater endrer seg også konstant. NRKs gjennomgang ble avsluttet onsdag denne uken.

Tore Bjørgo

Tore Bjørgo forsker på høyreekstreme, og følger da Odins soldater i tillegg til mange andre grupper.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Tore Bjørgo, professor og leder for Senter for ekstremismeforskning, mener det ligger en innebygd konflikt i selve konseptet til Odins soldater.

– Det er åpenbart at flyktningbølgen er drivkraften. I sitt ytre framstår de som krigerske høyreekstremister, mens de er veldig bevisst på å si at de ikke er et borgervern eller høyreekstreme. Deltakerne er nok en salig blanding av folk med ulike motiver, men mange ser ikke ut til å ha tenkt særlig godt igjennom opplegget, og hva navnet og symbolene formidler til andre. Men for dem selv er dette stilige symboler som fremstår som noe kult, og som samtidig skaper identitet, sier Bjørgo.

Tore Bjørgo sier selv han har belegg for å si at påfallende mange av deltagerne er dømt for vold og annen kriminalitet. Han deltok selv på en av vandringene i Drammen, og har snakket med både politiet der og flere av «soldatene».

– Jeg vil si mange av dem synes å ha bakgrunn som typiske ungdomskriminelle, men at de nå kanskje er på vei ut av kriminaliteten. Dette kan være en måte de prøver å gjøre opp for seg selv på, sier forskeren.

Mange straffedømte

NRK har gjennomgått domsregisteret for en gruppe på 20 medlemmer av den operative ledelsen og administratorer de siste 14 dagene på Facebook-gruppene til Odins soldater i Norge.

Av de 20 er 14 tidligere domfelt – som oftest mer enn én gang.

Disse 14 sentrale medlemmene har 45 dommer til sammen. Over halvparten av dommene gjelder alvorlig kriminalitet, som vold, ran, og tyveri. I tillegg har de dommer for blant annet narkotikaforbrytelser, brudd på våpenloven og trussel mot offentlig tjenestemann.

En av administratorene ble i 2010 dømt for blind, grov vold mot et eldre ektepar han ikke kjente fra før. Svært beruset på alkohol tvang han seg inn i ekteparets hjem. Der slo han først den gamle mannen bevisstløs før han gikk løs på kona.

Mannen ble påført flere brudd i ansiktet, inkludert i kjeven, nesen og kinnet. Kona fikk et seks cm langt kutt i pannen.

«Odin digger å få bein»

«Odin digger å få bein ..... eller er det kanskje en muslim???», skriver et av Odins soldaters medlemmer på Facebook.

Han har skrevet kommentaren til et bilde av hunden sin, som også heter Odin.

På bildet gnager «Odin» på et digert dyrebein.

Medlem av Soldiers of Odin

Dette bildet har en av dem som har deltatt på Odins soldaters patruljer lagt ut på Facebook. Hunden heter også Odin. «Her trener Odin på å like islamister», skriver eieren.

Foto: Privat

Mannen har tatt med hunden på patrulje for Odins soldater.

«Her trener Odin på å like islamister (...)», skriver han under et annet bilde der hunden angriper en mann med kniv, ikledd en maske med skjegg og kalott. Under har han lagt ut enda et bilde, som viser Kristiansands imam Akmal Ali med lignende skjegg og kalott.

Andre bilder han har lagt ut er av et avkappet svinehode med koranen i munnen, av ammunisjon med påskriften «bacon dipped» og et bilde av en hvithai der det står «throw me a muslim».

Under hvithaien har han skrevet «de var menneske,fram til de ble muslim».

– Bare tull

Mannen sier til NRK at bildene er ment å være humoristiske, men at de «selvfølgelig er litt på grensen».

– Det er bare tull, men det kan sikkert misforstås. Ingen trenger å bla i siden min.

Han bekrefter at han har vært med Odins soldater på patrulje et par ganger, men sier at han nå har meldt seg ut. Han planlegger likevel «å gå natteravn» i egen regi.

– Jeg er bare en bekymra borger, som er bekymra for om politikerne klarer å verne om de svake i samfunnet, sier han.

Han følger flesteparten av Facebook-gruppene som NRK har sjekket, inkludert nynazistiske Radio Nordfront.

– Jeg er med i så mange grupper at jeg har mista oversikt. Det betyr ikke at jeg nødvendigvis er enig med gruppenes agenda, sier mannen.

Startet av nynazist

Også syv av Soldiers of Odins totalt 35 nåværende og tidligere administratorer følger en eller flere av gruppene.

«35 000 flere av disse møkkamenn står på grensen til Tyrkia og presser på og vil over grensen», har en administrator skrevet under en TV 2-sak om masseovergrepene i Köln. Det er den samme administratoren som kalte muslimer for «faenskap».

Soldiers of Odin er opprinnelig fra Finland og ble startet i fjor av nynazisten Mika Ranta. Gruppens selverklærte formål er å patruljere gatene for å holde innbyggerne trygge.

Etter nyttår etablerte de seg også i Norge. Medieoppmerksomheten har vært stor, men patruljeringen har vært liten.

Odins soldater i Drammen

Her er Odins soldater på patrulje i Drammen. Gruppens nåværende leder, Steffen Larsen, står med ansiktet til.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter det NRK har funnet ut via mediesøk, har Odins soldater gått i gatene tre helger i februar. Totalt har de patruljert i fem byer: Drammen, Tønsberg, Kristiansand, Kongsvinger og Stavanger/Sandnes.

Lederstrid

Den siste uken har gruppen vært preget av intens lederstrid. Den innvandringskritiske aktivisten Ronny Alte ble forrige helg tvunget til å trekke seg som talsmann. Gruppens nye nestleder Kim Mæland begrunnet fjerningen av Alte på denne måten i et intervju med TV2:

Ronny Alte

Ronny Alte fungerte i en periode i februar som talsmann for Odins soldater i Norge, men forsvant ut av gruppen etter kort tid.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ronny Alte ble kastet ut av Odins soldater blant annet på grunn av hans bakgrunn fra Norwegian Defence League (NDL), og hans rasistiske og nynazistiske sympatier.

I NRKs undersøkelse viser det seg at 115 av Facebook-medlemmene i Odins soldater også følger Norwegian Defence League-gruppen. Blant dem er den nye lederen i Odins soldater, Steffen Larsen.

Selv avviser Alte at han har rasistiske eller nynazistiske sympatier og sier han ikke har hatt kontakt med Norwegian Defense League siden 2011.

– Jeg vil utfordre alle til å finne noe som helst rasistisk jeg har skrevet, sier han.

PST følger utviklingen

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forteller at de følger utviklingen i de nye gruppene som Odins soldater og Allahs soldater.

– Denne typen grupper kan være et symptom på trender i samfunnet – en utvikling som vi er på vei inn i. Derfor er også PST klare over dem.

– Vi har sagt at trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge er økende. Asyltilstrømmingen er en sentral drivkraft for denne aktiviteten. I Norge har vi i lang tid hatt lav aktivitet i det høyreekstreme miljøet. Det har vært preget av svak organisering, interne konflikter og skiftende ledelse, men dette kan endre seg. Derfor følger vi med på hva som skjer der, sier han.

– Dehumaniserende retorikk

Ekstremismeforsker Lars Gule er bekymret for retorikken i de nye gruppene. Han kaller den dehumaniserende.

Lars Gule

Lars Gule mener at det ikke er noe å bekymre seg for hos mange av dem som knytter seg til gruppene, men at det kan være unntak.

Foto: NRK

– Selv om det er grunn til å tro at 99 prosent aldri vil gjøre noe annet enn å ytre seg, så bereder de grunnen til denne ene ensomme ulven som kanskje kan komme til å gjøre noe dumt. Dehumanisering er alltid starten, i Rwanda var det kakerlakker, i Tyskland var det rotter, sier Gule.

Tore Bjørgo sier det er ulike individuelle motiver for å tiltrekkes av ekstreme grupper på sosiale medier. Han deler dem inn i fire:

  • Ideologene, ofte ressurssterke ledertyper, og ofte i mindretall.
  • De som er der av sosiale grunner, ofte søkende etter vennskap og tilhørighet.
  • Eventyrerne, de som søker spenning, ofte fascinert av vold og action.
  • De sinte og frustrerte, som ofte har en tung bakgrunn med enten vold eller rus i oppveksten

NRK har vært i kontakt med den nåværende lederen i Odins soldater, Steffen Larsen, og forelagt ham funnene i kartleggingen. Han ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunktet, og viser til Facebook-siden deres for ytterligere informasjon.

Grupperingene NRK har sjekket:

Frihetskamp
Nettsiden Frihetskamp med tilhørende tilstedeværelse på sosiale medier er en norsk side tilknyttet den «Nordiske motstandsbevegelsen», ofte også omtalt som Nordfront.
Ekspertene NRK har snakket med omtaler gruppen som står bak siden som nynazistisk, ekstrem og ultranasjonalistisk.

Den nordiske motstandsbevegelsen uttrykker til NRK at de ser på seg selv som en nasjonalsosialistisk organisasjon, og bekrefter at siden Frihetskamp er deres norske side.

– Motstandsbevegelsen har ikke noe samarbeide med Odins soldater (Soldiers of Odin). Dersom enkeltmedlemmer har deltatt på aktiviteter i regi av Odins soldater, så er dette gjort som privatpersoner, og ikke som representanter for Motstandsbevegelsen, sier Haakon Forwald som administrerer siden Frihetskamp.

Radio Nordfront
Radio Nordfront er en podkast drevet av Nordfront – Nordiske motstandsbevegelsen. Podkasten lages i hovedsak av det svenske miljøet i bevegelsen, men retter seg også mot resten av tilhengerne. Ekspertene som NRK har snakket med er ikke i tvil om at også denne aktiviteten kan omtales som ekstrem, ultranasjonalistisk og nynazistisk.

Nordic Resistance Movement
Nordic Resistance Movement er det engelske navnet som brukes for å omtale Den nordiske motstandsbevegelsen. Siden på Facebook er per nå en inaktiv omtale av bevegelsen, men som likevel en god del støttespillere har valgt å trykke liker på.

Frieord
Frieord er både et nyhetssted og driver med aktivitet på sosiale medier som Facebook. Siden drives av Thorgrim Bredesen. Han er tidligere leder av organisasjonen Vigrid, men han presiserer at han har tatt avstand fra sin fortid i den organisasjonen. Frieord uttrykker at de vil være et alternativ til det de kaller tradisjonelle, politisk korrekte medier.

Ekspertene NRK har snakket med omtaler Frieord som høyreradikal, til tider konspiratorisk og også til en viss grad revolusjonær.

Mannen bak siden sier han er skeptisk til merkelappene.

– Vi ser på oss selv som en nasjonalkonservativ nyhetsside. Det er det vi definerer oss som, sier Thorgrim Bredesen, ansvarlig redaktør i Frieord, til NRK.

- Jeg mener at undersøkelsen overdriver Frieords betydning – det er bare 202 av over 4000 medlemmer som har trykket like på oss. Det er flere som liker NRK for eksempel. Vi har ingen tilknytning til Odins soldater, og har heller ingen kobling til noen politisk gruppering, sier han.

I Dagsrevy-innslaget om denne saken sier NRK at nær 500 av medlemmene i Odins soldater følger en eller flere grupper som regnes som ytterliggående, høyreradikale eller nynazistiske. NRK presiserer at nyhetsstedet Frieord, som det vises bilder av i innslaget, ikke er blant de nynazistiske organisasjonene.

Frie Nasjonalister
Frie Nasjonalister eksisterer både med grupper og sider på Facebook, og har også opprettet et eget nettsted for sin norske aktivitet. Selv beskriver de seg som «nasjonalsinnede som reagerer mot den internasjonalisering, masseinnvandring og globalkapitalisme som truer landet vårt».

Ekspertene NRK har snakket med omtaler siden som ekstremistisk og mener navn, logo og retorikk peker i nynazistisk retning. Navnet siden bruker har også vært brukt av en tidligere svensk nynazistgruppe.

Etter å ha blitt kontaktet av NRK avstår personene bak siden fra å gi kommentarer eller intervju.

– Alt dere trenger å vite om Frie nasjonalister står på nettsidene. Vi uttaler oss ikke til media ytterligere per nå, skriver de i en e-post.

Borgervernet Rogaland
Borgervernet Rogaland er en ytterliggående høyregruppe. Gruppen har delt ut propaganda fra nynazistiske Nordfront, og en av grunnleggerne kaller Holocaust «den styggeste løgnen menneskehetens historie».

Ekspertene NRK har snakket med omtaler gruppen som høyreradikal, ultranasjonalistisk og sier at Facebook-gruppen inneholder mye klassisk antisemittisme.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar fra noen som representerer gruppen.

Britain First
Britain First er en gruppe fra Storbritannia som selv omtaler seg som både en gatebevegelse og et politisk parti. Gruppen er sterkt mot innvandring, muslimer og hevder de kjemper for den vanlige brite.

Ekspertene NRK har snakket med mener de står for ultranasjonalisme og er høyreradikale.

NRK har ikke fått svar på våre henvendelser til organisasjonen.

English Defence League
English Defence League er en organisasjon som er bygget på sterkt hat mot muslimer, og med mål om å kjempe mot innvandring. Gruppen er kjent for å gjennomføre marsjer i muslim-dominerte områder i Storbritannia med sammenstøt med blant annet politiet som resultat.

Ekspertene NRK har snakket med omtaler gruppen som høyreradikal og antiislamsk, men påpeker at det har vært mindre aktivitet fra gruppen i senere tid.

NRK har ikke fått svar på våre henvendelser til organisasjonen.

Norwegian Defence League
Norwegian Defence League er en organisasjon som ble opprettet i Norge med inspirasjon fra blant annet English Defence League. Gruppen uttrykker sterkt hat mot muslimer.

Aktiviteten var i en periode ganske stor på nettet, men da det ble invitert til markeringer i gatene var oppmøtet ganske minimalt.

Ekspertene NRK har snakket med omtaler gruppen som høyreradikal og antiislamsk, men påpeker at det har vært mindre aktivitet fra gruppen i senere tid.


Norwegian Defence League ønsker ikke å gi noen kommentarer i sakens anledning.

Organisasjonen Solidaritet med Bolkesjø har henvendt seg til NRK om at deres logo fremkom i Dagsrevyreportasjen på en Facebook-side som tilhører et profilert medlem i Odins soldater.

NRK vil understreke at Solidaritet med Bolkesjø eller andre organisasjoner på denne siden ikke er en del av NRKs undersøkelse av ytterliggående grupper. Vi beklager hvis dette har ført til misforståelser