Hopp til innhold

KrFU: – Fint at Unge Høyre slår fast at regjeringen ikke har troverdighet

Unge Høyre mener egen regjering må legge fem milliarder kroner på bordet for å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene. Ellers går det på troverdigheten løs.

Emil André Erstad

KrFU-leder Emil André Erstad møtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise til debatt i Politisk kvarter på NRK P2.

Foto: KrFU

– Jeg er enig i at det ikke er riktig å ta imot 10 000 syriske flyktninger nå, for vi kan hjelpe mer effektivt i nærområdene. Da må man vise reell vilje til å gjøre nettopp det.

Da holder det, ifølge Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, ikke å øke bevilgningen til hjelp i Libanon og Jordan med skarve 250 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Summen må opp i fem milliarder, og regjeringen må legge pengene på bordet tidlig i forhandlingene som gjenopptas i Stortinget fredag.

Der skal de parlamentariske lederne forhandle om hvor mange og når Norge skal ta imot kvoteflyktninger fra Syria utover det som allerede er vedtatt.

– Stort gap mellom 250 mill og fem mrd

– Folk mistenker at argumentet med å hjelpe i nærområdene kun er retorikk for omgå problemstillingen med å ta inn flere kvoteflyktninger. Skal man ha troverdighet i forhandlingene må man legge penger på bordet tidlig i forhandlingene. Fem milliarder kroner er ikke et bastant tall, men det er et ganske stort gap fra å si at vi kunne hjulpet mange flere i nærområdet hvis vi brukte de 10 milliardene det vil koste å ta inn 10 000 kvoteflyktninger, og å bevilge 250 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Den uttalelsen er leder i KrFU, Emil André Erstad, glad for.

– Jeg synes det er fint at Kristian (Tonning Riise, red.anm) slår fast at regjeringen ikke har troverdighet når de snakker om å hjelpe syriske flyktninger. Likvel lukker Unge Høyre-lederen øynene for halvparten av det diskusjonen her handler om, sier Erstad.

Han peker på at FNs høykommisær for flyktninger (UNCHR) har bedt medlemslandene i FN om å ta inn 380 000 flyktninger.

– Dere argumenterer hardnakket om at det ikke skal bli Norge. Hvem skal gjøre det da?

Venter harde forhandlinger

I dagens forhandlinger på Stortinget skal regjeringen legge frem en skisse til det de mener kan være en løsning.

Samtidig viser en måling i Dagbladet at det norske folk er splittet på midten i synet på om vi bør ta imot flere kvoteflyktninger.

Den viser at 47 prosent sier ja, og 44 prosent sier nei til 10 000 flyktninger.

– Når befolkningen er delt er det i seg selv et argument for en bred løsning der fløypartiene (SV og MdG på den ene siden, og Frp på den andre, red.anm) må gi noe. Men det er vanskelig å nå begge disse ytterkantene i et forlik, sier politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

Spesielt ettersom kun fem prosent av Frps velgere er innstilt på å ta imot så mange flyktninger, mens 80 prosent i de to andre fløypartiene ønsker det antallet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ