Hopp til innhold

KrF varsler kamp: – Svært radikalt forslag

KrF-leder Olaug Bollestad er sterkt imot abortutvalgets forslag om fri abort frem til 18. svangerskapsuke.

Abortutvalet legger fram sin rapport

KrF-leder Olaug Bollestad sier KrF vil kjempe mot forslaget til abortutvalget om utvidet selvbestemt abort.

Foto: Heiko Junge / NTB

I juli i fjor nedsatte regjeringen et utvalg som skulle se på abortlovens bestemmelser, abortnemndene og organiseringen av aborttilbudet.

I dag kom rapporten.

Ett av punktene var grensen for retten til selvbestemt abort. Utvalgets flertall anbefalte at grensen flyttes fra 12. til 18. uke.

Utvalget var nesten delt på midten om spørsmålet om fosterantallsreduksjon, med et knapt flertall som mente at alle søknader om fosterantallsreduksjon behandles i abortnemnd.

Mener forslaget svekker vernet for ufødt liv

KrF-leder Olaug Bollestad mener det er bekymringsfullt at abortutvalget foreslår fri abort frem til 18. svangerskapsuke.

– En utvidelse av grensen for fri abort er en radikal svekkelse av rettsvernet for ufødt liv. Det setter menneskeverdet under større press, sier Bollestad.

– KrF vil ikke støtte en slik utvidelse, og vi håper alle som er enige med oss i at fosterets rettsvern ikke skal svekkes blir med å arbeide for å beholde dagens grense.

Bollestad sier hun ønsker at rådgivningen og støtten rundt gravide styrkes.

– Fri abort til uke 18 er et svært radikalt forslag, og noe vi vil kjempe mot, sier KrF-lederen.

Abortutvalet legger fram sin rapport

Torsdag overleverte abortutvalget sin rapport til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Foto: Heiko Junge / NTB

Kvinnebevegelsen ønsker utvidet selvbestemmelse

Kvinnegruppa Ottar, Sex og Politikk, Sex og samfunn, Kvinnefronten og Norsk Kvinnesaksforening i Kvinnebevegelsens abortutvalg er skuffet over at utvalget mener selvbestemmelsen bør stoppe ved uke 18.

De mener også at abortnemndene bør fjernes.

– Vi er skuffet over at utvalget vil erstatte abortnemndene med en annen form for umyndiggjøring.

Rapporten innfrir ikke anbefalingene fra kvinnebevegelsen og Verdens helseorganisasjon (WHO), mener Kvinnebevegelsen.

– Med sine anbefalinger viser utvalget at det fremdeles ikke tar gravide på alvor, og mener at kvinner fortsatt kan umyndiggjøres.

Norsk Sykepleierforbund er positive til rapporten.

– Abortutvalget har lagt fram mange gode forslag. Det vil styrke tjenestetilbudet for abortsøkende kvinner og gi oss en mer fremtidsrettet abortlov, sier leder Lill Sverresdatter Larsen.

– Kvinnene selv som bør ta valget

SV er langt på vei fornøyd med forslaget, men skulle gjerne sett av abortnemndene ble avviklet.

– Det er på høy tid at vi nå får en moderne og oppdatert abortlov, som tar kvinnens autonomi og selvbestemmelse på alvor. Her er det ved første øyekast mye SV vil støtte, sier SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein.

– Dette er et langt skritt i riktig retning for å sikre kvinner som tar abort, legger hun til.

Samtidig mener Hussein utvalget kunne gått lenger. Hun peker på at nemndene burde vært avviklet i sin helhet.

– Deres tid er omme. Det er kvinnene selv som burde ta valget om å ta abort, sier SV-nestlederen.

Også Venstre stiller seg bak forslaget om å utvide grensen for selvbestemt abort.

Jeg håper at denne anbefalingen vil få flere partier til å revudere sine standpunkter, slik at vi kan få et bredt flertall for en abortlov som står seg i mange år framover, sier Invgild Wetrhus Thorsvik.

Muntlig spøretime

– Det er på høy tid at vi nå får en moderne og oppdatert abortlov, som tar kvinnens autonomi og selvbestemmelse på alvor, sier SV-nestleder Marian Abdi Hussein.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dette er en seiersdag, sier Rødts Seher Aydar.

Hun påpeker at hun likevel er skuffet over at kvinner fremdeles ikke skal få full selvbestemmelse ved at nemndene opprettholdes.

Nemdene hører til på historiens skraphaug. Det flytter makt over kvinnens kropp og liv vekk fra kvinnen selv og over til noen andre som får makt til å sortere verdige og uverdige begrunnelser.

Miljøpartiet De Grønne sier de også vil støtte en utvidelse til 18 uker.

Det er også viktig at kvinnen og foreldre som vurderer abort får nøytral og god informasjon. Derfor vil vi erstatte dagens abortnemnd med et rådgivende og støttende organ. Det vil være et frivillig tilbud mellom uke 12 og 18, sier Une Bastholm.

Utvalget er splittet

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Lisa Marie Ness Klungland viser til at abortutvalget ikke er samstemt i sin anbefaling om å flytte grensen.

− Utvalget er splittet fra uke 12 til uke 22 når det gjelder grensen for selvbestemt abort, sier Klungland i en kommentar.

Av de 13 medlemmene mente to at grensen på uke 12 burde videreføres, mens ett medlem mente at grensen burde flyttes til uke 22.

− Vi har gått til valg på å videreføre dagens abortgrense fram til uke 12. Så er det viktig for oss at man bedrer oppfølgingen før, under og etter en abort, sier Klungland.

Sandra Bruflot, stortingsrepresentant i Høyre, sier at deres standpunkt er at dagens lov ligger fast.

Det er uenighet mellom partiene på hvor grensen for selvbestemt abort skal gå. For mange er det en vanskelig avveining mellom fosterets rettsvern og kvinnens selvbestemmelse. For oss er det viktig at støtten og oppfølgingen før og etter abort må bli mye bedre enn den er i dag, sier Bruflot.

AKTUELT NÅ