Hopp til innhold

KrF ut mot justisministeren

Regjeringspartneren vil at Norge skal ta imot personer på redningsskip i Middelhavet.

Hans Fredrik Grøvan på Gardermoen før plattformen legges frem

UT MOT FRP-MINISTER: KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Tirsdag sa justisminister Jøran Kallmyr nei til å ta imot migranter fra to redningsskip i Middelhavet. Han sa også at det var en samlet regjering som sto bak avgjørelsen.

– Ja, regjeringen står samlet bak at man for eksempel må ha silingsmekanismer på plass først. Sånn at man raskt får returnert dem som ikke skal ha opphold i Europa, sa Kallmyr til NRK.

Nå går regjeringspartiet KrF mot justisministeren, og vil jobbe aktivt for å få regjeringen til å endre beslutningen.

– Vi jobber for at regjeringen skal ta et annet standpunkt i denne saken. Det ønsker vi å gjøre gjennom et aktivt påvirkningsarbeid, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Ønsker omkamp

Tidligere denne uken fikk Norge en formell forespørsel om å ta imot flyktninger og migranter fra skipene «Open Arms» og «Ocean Viking». Svaret fra Norges justisminister Jøran Kallmyr var nei.


– Grunnleggende mekanismer for å hindre at folk setter ut på sjøen er ikke på plass. Dette gjelder silingssystem slik at vi raskt kan sende tilbake de som ikke skal ha opphold i Europa tilbake til Afrika. Og før det er på plass, ønsker vi ikke å delta i en fordeling, sa Kallmyr.

Spanske «Open Arms» fikk legge til kai på Lampedusa i går. På dette og norskeide «Ocean Viking» er det til sammen 500 personer.

Grøvan er ikke glad for Norges nei.

– På samme måte som i saken om norske barn i Syria, så er vi ikke fornøyd med regjeringens standpunkt. Derfor ønsker vi også i denne saken å aktivt påvirke regjeringen til å lande på et standpunkt der en tar ansvar og sier ja til noen av disse menneskene som er tatt om bord i disse båtene, sier Grøvan,

AKTUELT NÅ