Hopp til innhold

KrF og Venstre dropper regjeringa i nok en sak

Mens de fire samarbeidspartiene neste uke møtes til krisemøte, finner Venstre og KrF sammen med Arbeiderpartiet i nok en politisk betent sak.

Politikere 2

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Iselin Nybø (V) og Hadia Tajik (Ap) inviterte i dag til seminar om bevæpning av politiet. KrF og Venstres foretrukne samarbeidspartier, Høyre og Frp, var ikke tilstede.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Jeg håper ikke det blir mer av dette, for i utgangspunktet skal vi finne løsninger i fellesskap med regjeringa, sier justispolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

I dag dannet han felles front sammen med Venstre og de rødgrønne partiene under et seminar om generell bevæpning av politiet.

Etter at PST i høst mente at trusselen mot Norge er forsterket, har regjeringa gitt politiet tillatelse til midlertidig bevæpning og åpnet for generell bevæpning av politiet. Sistnevnte har de ikke politisk flertall for, og blir kontret av et motforslag fra Venstre.

– Dette er en sak der vi er veldige uenige med regjeringen, vi ønsker ikke en generell bevæpning av politiet. Da går vi dit flertallet er, sier justispolitisk talsperson i Venstre, Iselin Nybø.

Mener saker må forankres bedre

Det er ikke første gang regjeringa blir kneblet av stortingsflertallet, og i nok en sak er det steile fronter mellom regjeringa og samarbeidspartiene.

– Det er veldig lite strategisk av regjeringa å komme med forslag som vi aldri kommer til å støtte, når det er fire partier som skal bli enige, påpeker Ropstad.

Han tenker ikke på bevæpningssaken spesielt, men trekker frem budsjettforhandlingene fra i fjor høst som et eksempel på dårlig samarbeid. Etter flere vanskelige saker i det siste, toppet det seg i forrige uke da Frp-nestleder Per Sandberg ga KrF skylda for massakre og krigshandlinger. Nå blir det krisemøte og oppvask.

– Regjeringa må bli enda flinkere til å forankre saker i Stortinget først, sånn at vi slipper unødvendige konfrontasjoner her. Samtidig må vi kunne tåle politisk uenighet og vise det frem på en helt grei måte, sier Ropstad.

– Forskjell på statsrådene

Både Ropstad og Nybø mener reell politisk uenighet med regjeringa ikke er et problem og at samarbeidet stort sett går greit.

– Så er det klart at på noen plasser står vi veldig langt fra hverandre og da har samarbeidet vært vanskelig. I denne saken opplever jeg at vi står langt fra hverandre politisk, men det gjør ikke samarbeidet dårligere, mener Nybø.

Ropstad sier han har respekt for at Frp og Høyre kan fremme de forslagene de vil, men når de ikke her flertall, er det klart det kommer en reaksjon.

– Det vil alltid være noen saker som en ikke rekker å avklare. Men du ser forskjell på departementene, noen statsråder er veldig flinke til å avklare spørsmål og andre har et forbedringspotensial.

AKTUELT NÅ