Hopp til innhold

Sp sitter på gjerdet mens KrF vil gi bøndene mer penger

KrF ber regjeringen legge mer penger på bordet for å få slutt på bondeopprøret som ble utløst av forslaget til jordbruksoppgjør. Det setter press på Senterpartiet.

Hans Olav Syversen inne på Stortinget

Hans Olav Syversen (KrF) ber Senterpartiet og regjeringen legge mer penger på bordet til bøndene.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Video Lars Peder Brekk om bønder i Lavangen

Lars Peder Brekk (Sp)

Foto: Nyhetsspiller

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag gadd ikke engang å forsøke å forhandle med staten etter at de så forslaget til jordbruksoppgjør fra regjeringen.

Avstanden mellom krav og tilbud er på mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner. Og etter bruddet har jordbruksoppgjøret utviklet seg til et bondeopprør.

– Vi ga et historisk godt tilbud, med signal om at det var mer å hente. Det burde ha vært et godt utgangspunkt for næringen å svare på det. Det er beklagelig at man ikke kommer i gang med forhandlinger uten at man i det hele tatt har åpnet konvolutten, sa landbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet til NTB.

Det han ikke ville svare på, var om bruddet med bondeorganisasjonene er et nederlag for ham som Stenterpartistatsråd.

Nå strekker imidlertid ett av sentrumspartiene på Stortinget ut en hånd mot bøndene.

Men det er ikke Senterpartiet.

KrF legger press på Sp

Hånden kommer fra KrFs Hans Olav Syversen. Han sier partiet vil fremme forslag om at regjeringen tar opp landbruksoppgjøret til ny behandling dersom regjeringen ikke finner en løsning før saken blir sendt til Stortinget.

Det betyr at KrF ber regjeringen følge egen landbruksmelding og legge mer penger bordet for å få løst konflikten.

– Jeg er av den bestemte oppfatning at det er stor forståelse i store deler av befolkningen om at man er villig til å ta litt mer av prisen for å ha norske bønder og norsk mat over statsbudsjettet, sier Syversen til NRK.

Det setter Senterpartiet i en klemme.

Protest på jordbruksoppgjøret

Protest på jordbruksoppgjøret

Fordi partiet tradisjonelt henter støtte fra bøndene, og fordi de sitter i regjeringen som har gitt tilbudet som ble avvist av de samme bøndene.

– Vi vil be regjeringen ta seg en tenkepause, være klok i sine vurderinger og se at det vil være mye bedre om man nå fikk et resultat som ikke var et ensidig diktat overfor bøndene, sier Syversen.

Bondeaksjonene fortsetter

Reidar Almås

Reidar Almås

Foto: NRK

Illsinte bønder har allerede blokkert Tines anlegg i Harstad og blant annet Bjølsen Valsemølle i Oslo. Landbruksmeldinger er brent på bål, og rundballer er dumpet hos fylkesmann i Hordaland og tidligere landbruksminister Lars Sponheim.

– Det er lenge siden bøndene har vært så sinte. Jeg tror du må helt tilbake til 70-tallet. Jeg tror det ble skapt store foreventninger i landbruksmelinga som nylig ble langt frem i stortinget, om opptrapping av landbruksproduksjon. Og skal du få til det, så må du ha en vekst i inntekten, sa professor og bygdeforsker Reidar Almås til NRK noen dager etter at forhandlingsbruddet var et faktum.

Og mens bøndene venter på en utvikling i saken, planlegges stadig nye aksjoner. Mandag er det planlagt en demonstrasjon i Oslo.

Da skal bøndene kjøre traktorprosesjon fra Landbrukets hus om Stortinget til Statsministerens kontor.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger