Kan avgjøre Thommessens skjebne – nekter å si om han har tillit

STORTINGET (NRK): KrF var med på å sikre flertall for å la Olemic Thommessen fortsette. Nå nekter partileder Knut Arild Hareide å svare på om han har tillit til stortingspresidenten.

Byggeskandalen på Stortinget

KrF-leder Knut Arild Hareide på vei til Stortingets kinosal og redegjørelse om byggesprekken onsdag morgen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Hareide møtte resten av KrFs stortingsgruppe onsdag ettermiddag, etter å ha blitt orientert om hvorfor budsjettet for Stortingets byggeprosjekt nok en gang har sprukket – denne gangen med en halv milliard.

– Ja eller nei: Har du tillit til Olemic Thommessen som stortingspresident?

– Vi er midt i en prosess, da er det naturlig for oss å avvente til den prosessen går mot slutten og vi ser helheten, svarer KrF-lederen.

Stemte for Thommessen

Thommessen var allerede i hardt vær på grunn av byggeskandalen da han ble gjenvalgt med knappest mulig margin i fjor.

Den gang sikret KrF og Venstre flertall for Thommessen sammen med Høyre-Frp-regjeringen, etter å ha avtalt å samarbeide om Stortingets konstituering.

Nå kommer KrF imidlertid til å gjøre en selvstendig vurdering i saken, uavhengig av hva regjeringspartiene lander på.

– Nå er ikke dette et spørsmål om konstituering lenger, men en helt selvstendig sak som krever en selvstendig vurdering. Vi vil gjøre den vurderingen på det grunnlaget vi opplever som riktig når Stortinget har fått en redegjørelse i plenum, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til NRK.

Flere partier har tatt til orde for en ny avstemning om hvem som skal bekle vervet som stortingspresident. Dersom de samme partiene som stemte mot Thommessen sist, får med seg KrF, har han ikke lenger flertall som stortingspresident i en slik votering.

Høyre avventer

En annen mulighet er at Høyre selv fremmer en ny kandidat til vervet som stortingspresident. Også de vil vente med å si om de har tillit til sin egen stortingspresident.

– Vi har diskutert byggesaken, ikke tilliten til Olemic Thommessen. Den vil naturligvis også diskuteres dersom det blir et tema, sier partiets parlamentariske leder Trond Helleland til NRK etter å ha møtt sin stortingsgruppe.

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) får ansvar for arbeidet med å finne de ekstra 500 millionene til byggeprosjektet.

– Presidentskapet har ansvaret for denne saken. Den tilliten han har nå, den har han fra Stortinget så lenge. Men det blir litt rart å be om en redegjørelse fra en president, for så å be ham om å gå av før han skal redegjøre, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger