Hopp til innhold

KrF-Hareide holder døra åpen for hen

Flere partier åpner nå for å innføre en tredje kjønnskategori. Selv i KrF vil partileder Knut Arild Hareide gå inn for å utrede spørsmålet før de tar standpunkt i saken. – Gud skapte to kjønn, mann og kvinne, sier lokallagsleder i partiet.

Leder i Krf Knut Arild Hareide fotografert på Stortinget i forbindelse med NTB sitt juleintervju.

Krf-leder Knut Arild Hareide vil se på erfaringene fra Sverige før han avviser forslaget om et tredje kjønn, hen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Mandag gikk programkomiteen i Arbeiderpartiet inn for at: «vi skal vurdere å innføre en tredje kjønnskategori».

– De menneskene som verken definerer seg som mann eller kvinne vil med det få en juridisk mulighet til å få et tredje kjønn, sa AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Dermed er det en bevegelse mot et flertall på Stortinget for at du i passet ditt ikke skal behøve å definere deg selv som mann eller kvinne – men som hen.

Så sent som i fjor stemte et stort flertall på Stortinget ned et forslag fra Venstre om å innføre et tredje kjønn. Kun SV og MDG stemte med Venstre for forslaget.

Hareide skeptisk, men vil utrede.

Nå vurderer, overraskende for mange, Kristelig Folkeparti å gå inn for en utredning om det samme.

– KrF er nok i utgangspunktet skeptisk for å åpne for en kjønnsbetegnelse med hen. Men vi ønsker å utrede dette, og vi ønsker å vite konsekvensene av dette, før vi konkluderer, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Hareide peker på at det vil være viktig å høste erfaringer fra Sverige der de har innført et tredje kjønn, hen. Også i Danmark, Nepal og Australia, og flere andre land, har de innført alternativet.

Hvor stor støtte han har med sin flørt om et mulig tredje kjønn internt i KrF er likevel uklart. Da partiet stemte ned forslaget i Stortinget for under et år siden, var det ingen debatt om hvilket standpunkt de skulle ha.

– Gud skapte to kjønn

Viggo Lutcherath

Lokallagsleder i Kristiansand, Viggo Lutcherath, tror ikke at KrF vil gå inn for å innføre et nytt kjønn, selv om de nå åpner for å utrede spørsmålet.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– For meg kunne Hareide gjerne ha avvist dette med en gang, sier lokallagsleder i Kristiansand KrF, Viggo Lutcherath.

Han respekterer at partiledelsen godtar en utredning av spørsmålet, men har svært liten tro på at partiet vil endre sitt nåværende standpunkt i spørsmålet.

– KrFs grunnsyn bygger på skapelsesberetningen om at Gud skapte menneske som mann og kvinne. Jeg tror ikke det er støtte fra så mange av de lokale medlemmene her for å rokke ved den ved å innføre et tredje kjønn, sier Lutcherath.

Ikke alle mennesker føler seg hjemme i kategoriene hankjønn eller hunkjønn. Professor i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad mener det finnes syv ulike kjønn.

Ikke alle mennesker føler seg hjemme i kategoriene hankjønn eller hunkjønn. Professor i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad mener det finnes sju ulike kjønn.

Positiv utvikling

I Venstre tolker de Hareides utspill som konstruktivt. Stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth var initiativtager da forslaget var oppe i Stortinget sist vår.

Det er nok litt taktisk at de er villige til å se på flere av de verdispørsmålene som nå kommer opp i Stortinget. Jeg tror det tredje kjønn er lettere å svelge for dem enn for eksempel spørsmålet om eggdonasjon, sier Kjenseth.

Ketil Kjenseth (V)

Ketil Kjenseth (V) mener det er en positiv utvikling at KrF ikke kontant avviser forslaget om et tredje kjønn, hen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

AKTUELT NÅ