Hopp til innhold

KrF-fylkesledere: – Neste skritt må være mistillit eller å bryte samarbeidet

KrFs fylkesledere stiller seg bak partileder Knut Arild Hareides ultimatum til regjeringen i asylbarnsaken. Gjør ikke regjeringen som KrF har krevd, må det få konsekvenser, mener de. Samarbeidet med regjeringen henger i så fall i en tynn tråd.

Hareide, Grande og Jensen

Den muntre tonen mellom regjeringens støttepartier og Fremskrittspartiet har stilnet som følge av Justisdepartementets håndtering av asylbarnsaken.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– KrF har skissert et løp, hvor det er stilt et ultimatum. Det må Frp forholde seg til. Gjør de ikke det, er jo konsekvensen mistillit til justisminister Anders Anundsen, sier Ingunn E. Ulfsten, fylkesleder i Akershus KrF.

Da Siv Jensen møtte NRK tirsdag morgen var partilederen klar på at det er uaktuelt å behandle søknadene til de returnerte asylbarna på nytt.

– Vi er like klare som KrF. Det er ikke aktuelt å gi en avtale tilbakevirkende kraft, sa Jensen på Politisk kvarter.

Kristelig Folkeparti har stilt ultimatum om at asylbarn og deres familier som er sendt ut fra juli til desember i fjor, får asylsakene vurdert på nytt. Frp-leder Siv Jensen sier det er uaktuelt å gi forskrifter tilbakevirkende kraft.

Dette har vakt reaksjoner i KrF.

Anders Anundsen og Frp har brutt samarbeidsavtalen

Morten Halling, fylkesleder i Oppland KrF

– Vi opplever at Anders Anundsen og Frp har brutt samarbeidsavtalen. Stortingsgruppa vår valgte å ikke støtte mistillitsforslaget mot Anundsen, men gikk for sterk kritikk og et klart oppdrag til Anundsen om at han måtte rydde opp. Hvis ikke, vil det bli konsekvenser. Da tipper jeg KrF enten stiller seg bak en mistillit mot Anundsen, eller at vi bryter samarbeidet med Høyre og Frp. En av delene må gjøres, sier Morten Halling, fylkesleder i Oppland KrF.

Tonen er ikke akkurat forsonende hos kollagen i Hedmark heller. Fylkesleder Kjell Bjørseth mener uttalelsene setter hele samarbeidsavtalen på spill.

– Det neste steget er i så fall mistillit til Anundsen, og da blir det heller ikke særlig godt klima for videre samarbeid. Konklusjonen må være at denne saken er så viktig for oss, at jeg ikke ser noen grunn til at vi skal være et samarbeidsparti dersom Frp bryter avtalen ved å ikke rydde opp, sier Bjørseth.

Tilspisset

NRK har kontaktet alle fylkeslederne i partiet. Mens noen ikke vil spekulere på de eventuelle konsekvensene dersom Siv Jensens uttalelse står fast, mener flere det kan være spikeren i kista for samarbeidet mellom regjeringen, Venstre og KrF.

Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) gikk ikke inn for mistillit mot justisminister Anders Anundsen, men besluttet i stedet å rette sterk kritikk mot justisministeren.

KrF-leder Knut Arild Hareide stilte dessuten et ultimatum om at asylbarna som ble sendt ut i løpet av siste halvår i fjor, må få sakene sine vurdert på nytt. Det var ifølge Hareide avgjørende for at regjeringen og Anundsen skal ha KrFs tillit.

Pål Kårbø

Fylkesleder i Hordaland KrF Pål Kårbø mener samarbeidet henger i en tynn tråd.

Foto: Krf

– Det er ikke fryktelig mange veier ut av et ultimatum som ikke blir fulgt opp. Dette begynner å bli ganske tilspisset. Har man sagt A, må man også si B. Dette handler om vår troverdighet også, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF.

– Vi har en klar forventning om at regjeringen følger opp dette. Gjør de ikke det, har vi vært tydelige på at det kan få konsekvenser. Har man en samarbeidsavtale og man stiller et ultimatum knyttet til den, og det blir avfeid, har vi egentlig ingen samarbeidsavtale lenger, sier Kårbø.

Det er ikke fryktelig mange veier ut av et ultimatum som ikke blir fulgt opp

Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF.

Tyst fra Hareide

Knut Arild Hareide ønsket ikke tidligere i dag å la seg intervjue av NRK om saken. I en kort kommentar uttrykker Hareide at partiet venter på en løsning fra regjeringen.

– Jeg har registrert det enkelte Frp-ere har sagt til media i går og i dag. For meg er det naturlig å kommentere når regjeringen svarer på den forventningen KrF og Venstre har kommet med, svarte Hareide.

Hareide ønsket ikke å diskutere saken videre i media tirsdag, og ville heller ikke stille til debatt om saken.

I februar i fjor ble asylavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre presentert. Statsminister Erna Solberg omtalte det som en avtale «på et område hvor det i utgangspunktet er stor avstand mellom partiene».

Den viktigste endringen partiene var blitt enige om, var en forskriftsendring for asylbarn.

Venstre og KrF er opptatt av at det skal bli lettere for asylbarn som har vært her lenge, sa den daværende fungerende partilederen i KrF, Dagrun Eriksen.

Nå har enigheten surnet.

Disse barna er viktigere enn regjeringssamarbeidet. Noen må snakke deres sak.

Fylkesleder i Nord-Trøndelag: Jon Normann Tviberg

– Alvorlig situasjon

Fylkesleder i Nord-Trøndelag, Jon Normann Tviberg, har ikke et klart svar på hva KrF bør foreta seg nå.

– Jeg er veldig usikker, men disse barna er viktigere enn regjeringssamarbeidet. Noen må snakke deres sak.

Han kan ikke forstå hvor regjeringen setter samarbeidet på spill for denne saken.

Også fylkesleder i Vestfold KrF, Ole Døvik, mener situasjonen er alvorlig.

– Er ikke viljen til å rydde opp til stede, er det en krise man må finne ut av. Det er klart at hvis regjeringen ikke er villig til å rette opp det vi inngikk en avtale om, er det vanskelig å ha tillit. I så fall må konsekvensen være mistillit mot Anundsen, sier Døvik.

Bør det være aktuelt for KrF å bryte samarbeidet med regjeringen?

– Det er ytterste konsekvens. Det er vel ikke så usannsynlig at man vurderer det, men jeg vil ikke gå inn i diskusjonen som foregår på det området, sier Døvik.

AKTUELT NÅ