Hopp til innhold

Gule: – Krekars innflytelse har blitt marginal

OSLO TINGRETT (NRK): Islamforsker Lars Gule sier mulla Krekar har satt «døra på gløtt» når det gjelder å støtte terrorgruppa Den islamske staten, men tror hans egen innflytelse er i ferd med å forvitre.

Lars Gule i retten med Krekar

Lars Gule er ekspertvitne i saken mot Krekar, som han mener har blitt stadig mer marginal i det islamistiske miljøet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lars Gule er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har i flere år forsket på islam. I den pågående trusselsaken mot Krekar er han innkalt som sakkyndig vitne av Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Gules mandat har vært å beskrive Krekars ideologi og innflytelse i det islamistiske miljøet. Han legger ikke skjul på at han mener denne innflytelsen er svekket, både i Norge og i Kurdistan.

– Min vurdering er at han har blitt stadig mer marginal, selv om han neppe liker å høre dette selv. Hans ideologiske og militære innflytelse har blitt mindre under hans tid i Norge, sier Gule.

Han tror derfor det er lite sannsynlig at noen vil gjennomføre dødstruslene Krekar er tiltalt for å ha kommet med mot kurderen Halmat Goran.

Krekar har betydelig respekt som arabisktalende rettskyndig, men han har ikke tilhengere som er villig til å gjøre hva som helst for ham lenger, sier Gule.

Magnus Ranstorp

Magnus Ranstorp er kalt inn av påtalemyndigheten, og skal vitne i saken onsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Uenighet blant forskerne

Gule mener Krekar de siste årene først og fremst har vært ute etter å skape en politisk plattform i hjemlandet, og i mindre grad har viet fokus til væpnet «jihad».

I den forbindelse trekker forskeren frem Krekars lederskap i den kurdiske terrorgruppen Ansar al-Islam i 2001/2002. Ifølge Gule er det ikke kjent at gruppen gjennomførte noen terroranslag i perioden Krekar var leder.

– Men etter at Krekar ble pågrepet og arrestert i 2002, og sendt til Nederland, gjennomførte gruppen alvorlige terrorangrep. Da er Krekar også formelt avsatt som leder, sier Gule, som altså er stevnet av Krekars forsvarer.

Hans forklaring kan sees på som en motvekt til den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp, som vitner for påtalemyndigheten i morgen. Gule har lest Ranstorps rapport, og mener han bommer i sin beskrivelse av Krekars rolle i organisasjonen Ansar al-Islam.

Halmat Goran som hevdes truet av Mulla Krekar

Mulla Krekar er tiltalt for å ha truet Halmat Goran i et NRK-intervju. Goran selv sier han ikke vil bli truet til taushet.

– Fikk invitasjon fra IS

Ifølge Gule foreligger det materiale som viser at terrorgruppa Den islamske forsøkte å ta kontakt med Krekar, etter at han slapp ut av fengsel tidligere i år. Dette skal ha skjedd i kurdiske medier, og ble omtalt i et fengslingsmøte i februar.

– De ønsket ham velkommen, og var nok ute etter å skaffe kredibilitet blant kurdere, sier Gule, og legger til at Krekar i TV-intervjuene med NRK og kurdiske NRT ikke har «slått hånden av denne invitasjonen».

– Hvis han skulle komme til at de representerer det genuine islam er han villig til å sverge lojalitet. Jeg tror det er en taktisk «føler» Krekar har lagt ut. Han vil ikke avskjære noen muligheter.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Den første dagen av den pågående rettssaken kom mulla Krekar med en plakat, der det blant annet sto at det var 54. gang han møtte i en norsk rettssal.

– For taktisk for sitt eget beste

På spørsmål fra politiadvokat Vegard Rødås bemerker Gule at han tror det hadde vært lurt av Krekar å ta avstand fra den beryktede terrorgruppa.

– Det ville tjent hans sak å være tydeligere, både når det gjelder norsk opinion og forholdene i Kurdistan. Han er litt for taktisk for sitt eget beste, mener Gule.

Politiadvokat Vegard Rødås ønsker ikke å kommentere IS' velkomsthilsen overfor NRK. Krekars forsvarer Brynjar Meling sier han kun er kjent med dette gjennom dokumentene i den pågående straffesaken.

– Det som er interessant er at Krekar på den ene siden er tilbakeholden med å si hvem han kan være på lag med en gang i fremtiden, mens han samtidig har kommet med et manifest til en organisasjon, «Rawt», som tar avstand fra disse mer militante organisasjonene, sier Meling.

Politiet er imidlertid ikke enig i at Rawt kun er en politisk organisasjon, noe som har vært et tilbakevendende tema i straffesakene mot Krekar de siste årene.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Krekar er tiltalt for trusler fremsatt i dette NRK-intervjuet, publisert i februar i år.

AKTUELT NÅ