– Gjør saken enda mer alvorlig

Vimpelcoms innrømmelse av korrupsjon betyr at Stortingets vedtak om nulltoleranse for korrupsjon helt åpenbart er brutt, mener Aps Martin Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Martin Kolberg

- Vimpelcoms innrømmelse av korrupsjon stiller spørsmålstegn ved om departementet har fulgt opp på en ordentlig måte, sier Aps Martin Kolberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite mener nyheten om at Vimpelcom innrømmer korrupsjon - gjør saken mer alvorlig - Også for norsk del.

Det aktørene i Telenor tok forbehold om for Stortinget, kan nå legges på bordet, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Han mener Stortingets vedtak om nulltoleranse for korrupsjon helt åpenbart er brutt.

– Har departementet vært tilstrekkelig aktsom?

– Så kan vi vurdere da i hvilken grad har departementet, i tilstrekkelig grad vært aktpågivende i situasjonen, har de stilt de riktige spørsmålene, har de fulgt opp dette på en ordentlig måte, og fått de sanne opplysningene fra Telenors representanter, sier Martin Kolberg, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han sier at det er dette Stortingets vaktbikkje vil konsentrere seg om, men at det er for tidlig å si når en eventuell ny høring kan finne sted.

Beate Sjåfjell

- Det som er interessant er hva dette betyr for Telenor, sier UIO-professor Beate Sjåfjell.

Foto: Alem Zebic / NRK Brennpunkt

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser til NRK at næringsminister Monica Mæland ikke vil kommentere saken før Vimpelcom har holdt en planlagt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det var i forbindelse med fremleggelsen av tallene for fjerde kvartal at Vimpelcom meldte at selskapet har innrømmet lovbrudd.

– Styrker kravet om grundig undersøkelse

UIO-professor Beate Sjåfjell sier til NRK at det som fremgår av børsmeldingen er at Vimpelcom erkjenner å ha forbrutt seg mot deler av den amerikanske korrupsjonslovgivning og nederlandsk lov.

– Det som er interessant er hva dette betyr for Telenor, som har vært så sterkt involvert i Vimpelcom, sier professoren.

Hun sier at det styrker kravet om at det grundig må undersøkes både hva Telenor som foretak har gjort og hva nåværende og tidligere ansatte i Telenor, som blant annet har sittet som styremedlemmer i Vimpelcom, eventuelt kan lastes for.

– Korrupsjon er som kjent straffbart over landegrensene, sier hun.

Telenor skriver i en melding til Oslo Børs at selskapet ikke vil gi kommentarer knyttet til VimpelComs mulige avtaler med amerikanske og nederlandske myndigheter før disse er endelig godkjent og offentliggjort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger