Hopp til innhold

– Gjør saken enda mer alvorlig

Vimpelcoms innrømmelse av korrupsjon betyr at Stortingets vedtak om nulltoleranse for korrupsjon helt åpenbart er brutt, mener Aps Martin Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Martin Kolberg

- Vimpelcoms innrømmelse av korrupsjon stiller spørsmålstegn ved om departementet har fulgt opp på en ordentlig måte, sier Aps Martin Kolberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite mener nyheten om at Vimpelcom innrømmer korrupsjon - gjør saken mer alvorlig - Også for norsk del.

Det aktørene i Telenor tok forbehold om for Stortinget, kan nå legges på bordet, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Han mener Stortingets vedtak om nulltoleranse for korrupsjon helt åpenbart er brutt.

– Har departementet vært tilstrekkelig aktsom?

– Så kan vi vurdere da i hvilken grad har departementet, i tilstrekkelig grad vært aktpågivende i situasjonen, har de stilt de riktige spørsmålene, har de fulgt opp dette på en ordentlig måte, og fått de sanne opplysningene fra Telenors representanter, sier Martin Kolberg, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han sier at det er dette Stortingets vaktbikkje vil konsentrere seg om, men at det er for tidlig å si når en eventuell ny høring kan finne sted.

Beate Sjåfjell

- Det som er interessant er hva dette betyr for Telenor, sier UIO-professor Beate Sjåfjell.

Foto: Alem Zebic / NRK Brennpunkt

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser til NRK at næringsminister Monica Mæland ikke vil kommentere saken før Vimpelcom har holdt en planlagt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det var i forbindelse med fremleggelsen av tallene for fjerde kvartal at Vimpelcom meldte at selskapet har innrømmet lovbrudd.

– Styrker kravet om grundig undersøkelse

UIO-professor Beate Sjåfjell sier til NRK at det som fremgår av børsmeldingen er at Vimpelcom erkjenner å ha forbrutt seg mot deler av den amerikanske korrupsjonslovgivning og nederlandsk lov.

– Det som er interessant er hva dette betyr for Telenor, som har vært så sterkt involvert i Vimpelcom, sier professoren.

Hun sier at det styrker kravet om at det grundig må undersøkes både hva Telenor som foretak har gjort og hva nåværende og tidligere ansatte i Telenor, som blant annet har sittet som styremedlemmer i Vimpelcom, eventuelt kan lastes for.

– Korrupsjon er som kjent straffbart over landegrensene, sier hun.

Telenor skriver i en melding til Oslo Børs at selskapet ikke vil gi kommentarer knyttet til VimpelComs mulige avtaler med amerikanske og nederlandske myndigheter før disse er endelig godkjent og offentliggjort.

AKTUELT NÅ