Hopp til innhold

Vimpelcom innrømmer lovbrudd

Vimpelcom innrømmer i sin kvartalsrapport for fjerde kvartal 2015 at selskapet har bedrevet korrupsjon i forbindelse med sin virksomhet i Usbekistan.

En man snakker i mobiltelefon foran et Vimpelcom-skilt

ETTERFORSKES: Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

I en oppdatering til investorene om den pågående etterforskningen fra det amerikanske justisdepartementet, (DOHJ), det amerikanske finans- og børstilsynet (SEC og nederlandske påtalemyndigheter, skriver selskapet at det er i forhandlinger om å inngå forlik med de respektive myndighetene, og at forhandlingene har ført til enighet om et forlik. Det bekrefter også administrerende direktør i Vimpelcom, Jean-Yves Charlier, under selskapets resultatpresentasjon onsdag. Forliket må godkjennes av amerikanske og nederlandske myndigheter.

– Det blir ikke offentliggjort før det har skjedd, sier Charlier.

Selskapet satt i fjor av 900 millioner dollar til korrupsjonssaken.

– Vi gjør ingen endringer på den avsetningen, fortsetter Charlier.

Vimpelcom har hovedkontor i Nederland. Som en del av forliket forplikter selskapet seg til å betale bøter til tre myndighetsorganer i USA og Nederland.

Telenor-topper i styret

Dagens Næringsliv skrev først om forliket som omhandler lovbrudd og økonomiske forpliktelser som selskapet kan ha pådratt seg som en følge av sin virksomhet i Usbekistan.

I rapporten står det at selskapet innrømmer brudd på den amerikanske antikorrupsjonslovgivningen samt nederlandsk lov, skriver Dagens Næringsliv.

Den såkalte U.S. Foreign Corrupt Practices Act er de amerikanske anti-korrupsjonslovene.

Det er tvilsomme pengeoverføringer til selskapet Takilant som er grunnlag for lovbruddene. Selskapet har i realiteten har vært eid av Gulnara Karimova, den Uzbekiske presidentdatteren som anklages for å være korrupt.

Telenor er minoritetseier i Vimpelcom, og flere Telenor-topper, blant annet tidligere toppsjef Jon Fredrik Baksaas har sittet i styret i en årrekke.

Telenor skriver i en melding til Oslo Børs at selskapet ikke vil gi kommentarer knyttet til VimpelComs mulige avtaler med amerikanske og nederlandske myndigheter før disse er endelig godkjent og offentliggjort.

Etterforskes internasjonalt

Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Betalingene i 2006 og 2011 mistenkes å være oppgjør for telelisenser i Usbekistan. Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

Da hadde allerede Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite behandlet saken og kritisert Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

Venter milliardregning

I november opplyste Vimpelcom at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar, om lag 7,6 milliarder kroner, i sine resultater for tredje kvartal.

Vimpelcom sa at pengene er satt av for å dekke mulige utgifter i saken om selskapets investeringer i Usbekistan og deres tidligere forretninger med selskapet Takilant.

En korrupt presidentdatter. Postkasseselskaper i skatteparadiser. Rasende stortingspolitikere, og en styreleder som måtte gå. Dette er historien om hvordan Telenor endte i hengemyra i Usbekistan.

AKTUELT NÅ