Hopp til innhold

Schiøtz: Vimpelcom-korrupsjon betyr ingenting for saken mot Lunder

Vimpelcom innrømmet onsdag korrupsjon i Usbekistan, og forbereder seg på bøter i milliard-klassen. – Det betyr null og niks for siktelsen mot tidligere Vimpelcom-topp Jo Lunder, sier hans advokat.

Jo Lunder

Tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, er fortsatt siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Onsdag morgen ble det kjent at Vimpelcom innrømmer korrupsjon i Usbekistan som en del av et forlik som er under fremforhandling med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Jo Lunder, som tidligere var konsernsjef i Vimpelcom, ble i november pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

Men Økokrim fikk ikke medhold i sin begjæring om varetektsfengsling.

Cato Schiøtz

Som konsernsjef i Vimpelcom gjorde Jo Lunder det som kunne forventes av ham for å forvisse seg om at det ikke ble begått urettmessigheter, sier advokat Cato Schiøtz.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Advokat Cato Schiøtz, som representerer Lunder, mener dagens nyhet om at Vimpelcom erkjenner korrupsjon ikke betyr noe som helst.

For siktelsen mot Lunder betyr dette null og niks. Forliksdiskusjonene har vært kjent før jul, sier advokaten.

Etter at politiet ikke fikk medhold i begjæringen om varetektsfengsling, sa Schiøtz at han ventet at Økokrim ville frafalle siktelsen.

– Økokrim får bruke den tiden de trenger

Men det har ikke skjedd.

– Siktelsen er ikke trukket tilbake. Men det har heller ikke vært noen nye avhør. De får bare bruke den tiden de trenger, sier Lunders advokat.

Han sier at det for Lunder er veldig beklagelig å ha den siktelsen hengende over seg, og at de «får komme tilbake til konsekvensene».

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim skriver i en tekstmelding til NRK at hun vil avvente å kommentere saken inntil vedtakene fra amerikanske og nederlandske myndigheter eventuelt foreligger.

Innrømmet korrupsjon på vei mot forlik

I forbindelse med Vimpelcoms tall for tredje kvartal i fjor ble det kjent at selskapet setter av 900 millioner dollar, tilsvarende 7,6 milliarder kroner.

Avsetningen skal brukes til å dekke opp for forventede krav og bøter i forbindelse med korrupsjonsanklagene i Usbekistan.

I kvartalsrapport for fjerde kvartal 2015, som ble i\offentliggjort onsdag, innrømmet selskapet at det forekommet korrupsjon i forbindelse med virksomheten i Usbekistan, og det omstridte postkasseselskapet Takilant.

Det gibraltar-registrerte postkasseselskapet var i realiteten kontrollert av den usbekiske presidentdatteren.

AKTUELT NÅ