Hopp til innhold

Knalltall for SV

SV gjør sin beste måling siden forrige stortingsvalg på NRKs partibarometer.

Kristin Halvorsen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mens de aller fleste partiene opplever bare ørsmå endringer i oppslutningen, gjør SV et stort byks på NRKs partibarometer, som er utført av Norstat.

SV sikrer seg 9,2 prosents oppslutning, noe som er en framgang på 2,1 prosentpoeng fra forrige NRK-måling. Partiet sikrer seg dermed sin beste oppslutning i NRKs partibarometer siden stortingsvalget i 2005.

– En oppmuntring

– Det er en oppmuntring, sier SV-leder Kristin Halvorsen til nrk.no.

– Det er en av flere målinger, men den viser at det er stor entusiasme for det rødgrønne samarbeidet, og at SV er en viktig brikke her.

For første gang går SV i år mot valgdagen som et regjeringsparti. Dette tror Halvorsen kan slå positivt ut for partiet.

– For første gang går vi inn i en valgkamp der vi har noe å vise til. De som er opptatt av barn og unge, vet at vi har kjempet for en barnehagereform, som viser at vi når de målene vi setter oss.

Hell i uhell

Sommeren har vært preget av den store oljeulykken utenfor Langesund, der lasteskipet «Full City» grunnstøtte. Debatten i etterkant kan ha slått heldig ut for SV, som ønsker å fremstå som det klare miljøpartiet.

– Denne målingen kan bety at miljø kan få en viktig plass i valgkampen, sier en optimistisk SV-leder.

Nå går Halvorsen for et valgresultat på ti prosent og frykter ikke at Lars Sponheim, som har uttalt at han håper årets valg blir et miljøvalg og mener Venstre vil tjene på det , skal stjele de miljøbevisste velgerne.

– Vi er det partiet som har størst troverdighet på miljøpolitikken. Lars Sponheim må forholde seg til et parti (Frp, journ. anm.) som mener vi ikke har noe klimaproblem, så det må være en hemsko for ham, mener hun.

– Kan være et midlertidig blaff

Kyrre Nakkim

Samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, advarer mot et midlertidig blaff for SV.

Foto: NRK

Også samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, tror oljeulykken kan ha bidratt til SVs hopp på målingen.

– Valgkampen har i stor grad handlet om SVs saker. Først kom Rimi-Hagen med en gavepakke til SV da han mente de rike betalte for mye i skatt, og så kom Langesund-ulykken, sier Nakkim.

Han peker likevel på at det er for tidlig for SV å slippe jubelen løs.

– Det gjenstår å se om dette er en varig trend. Det er ikke gitt at resten av valgkampen skal handle om disse sakene, så det kan være et midlertidig blaff.

Positivt for Venstre

Også Venstre sikrer seg gode tall på NRKs måling. På spørsmålet om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen, svarer 6,2 prosent av de spurte at de ville stemt på Venstre. Dette er en framgang på 1,4 prosentpoeng fra forrige valg.

Les også resultatene fra NRKs to forrige partibarometer:

Erna Solberg

Erna Solberg og Høyre ligger dårlig an.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

NRKs ferske måling viser at kampen mellom Arbeiderpartiet og Frp ikke har dreid i noen av partienes retning den siste tiden. Arbeiderpartiet får 32,7 prosents oppslutning (0,2 prosentpoeng ned), mens Frp tar 27,5 (0,7 prosentpoeng ned).

Ny bunnrekord for Høyre

For Høyre er bunnen ennå ikke nådd. For vel to uker siden fikk Erna Solberg og co 11,3 prosents oppslutning – noe som var tidenes dårligste oppslutning for Høyre i Norstats målinger for NRK.

Etter denne målingen lyder den nye bunnrekorden 11,1 prosent.

Mandatfordeling

Målingen gir 81 mandater til de rødgrønne – altså fire for lite til å sikre seg flertall i fire nye år. De borgerlige partiene ville fått 88 mandater inn på Stortinget dersom denne målingen også ble valgresultatet. I målingen får Frp og Høyre henholdsvis 49 og 18 mandater – og mangler 18 mandater på et flertall.

Mandatfordeling

Parti

Mandater måling

Mandater valg05

Endring

 Arbeiderpartiet

 57

61

- 4

 Frp

49 

38

11

 Høyre

18 

23

- 5

 SV

15 

15

0

KrF 

11 

11

0

 Venstre

10 

10

0

Senterpartiet

9

11

- 2

Målingen er utført av Norstat for NRK i perioden 10. til 16. august. 1000 personer er spurt, og barometeret bygger på svarene fra 758 av dem. Feilmarginen er fra 0,4 for partiet Rødt til 3,3 for Arbeiderpartiet.

AKTUELT NÅ