Hopp til innhold

Sponheim prikker inn valgformen

Venstre-leder Lars Sponheim tror det er realistisk med et valgresultat på rundt sju prosent.

Lars Sponheim i Politisk Kvarter
Foto: NRK / NRK

– På dagens målinger har vi et snitt på omkring fem prosent. Det er nesten det dobbelte av det vi hadde på tilsvarende tid foran forrige stortingsvalg, så dette ser bra ut. Vi løfter oss alltid helt i sluttfasen, sier Sponheim til nrk.no.

Venstre starter sin valgkamp i Oslo i ettermiddag, og partileder Sponheim har, i motsetning til de andre partilederne, selv holdt seg så godt som helt unna offentligheten i sommer og frem til nå.

– Det er viktig å toppe formen mot slutten. Jeg er en gammel idrettsmann og vet at det gjelder å begynne litt forsiktig de første rundene. Jeg tror mange andre brenner kruttet litt tidlig, mener han.

Håper på et klimavalg

Sponheim håper det i særlig grad skal være klima og miljø som gir Venstre løftet som skal sikre partiet et godt valgresultat.

– Jeg håper vi skal profittere på alle punktene i partiprogrammet, men jeg har først og fremst et håp om at det skal bli et klima- og miljøvalg. Jeg tror stadig flere tar innover seg den store klimautfordringen. Det har tidligere vært et problem for Venstre at klima ikke har vært den store saken i valgkampen.

– Skal Høyre ha oss med, må de endre ståsted

I partilederutspørringen i Politisk kvarter i morges gjorde Sponheim det klart at det er ett område Venstre er urokkelig på, nemlig partiets nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Se hele utspørringen av Lars Sponheim her

– Vi kan ikke gi en garanti på alle sakene i partiprogrammet, det hadde ikke vært troverdig. Det er bare ett punkt det absolutt ikke er mulig å forhandle oss vekk fra, og det er oljeboringssaken. Det regner jeg med blir respektert, sier han til nrk.no.

Høyre derimot, åpner for oljeboring i nord. Står de på dette, kan de glemme å få med Venstre i regjering.

– Venstre garanterer overfor velgerne at vi sier et klart nei til å sitte i en regjering som sier ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Skal Høyre ha oss med i regjering, må de derfor svelge den kamelen, slår Sponheim fast.

Følg Bjørn Bø på Facebook

Følg Velg!09 på Facebook

Følg Velg!09 på Twitter

AKTUELT NÅ