NRK Meny
Normal

Kjernevelgere mot Senterpartiet

Norske bønder reagerer kraftig på at Senterpartiet lar finansminster Kristin Halvorsen kalle dem rikinger og at de må finne seg i å betale formueskatt.

Norges Bondelag
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Skatten er blitt den rødgrønne regjeringens kampsak mens Bondelaget reagerer og mener Senterpartiet bør prioritere å ta bort beskatning på arbeidende kapital.

Hvert år betaler deres medlemmer 250 millioner kroner i formueskatt for gårdsbrukene sine.

Luksushytter og melkemaskiner

Nils T. Bjørke

Nils T. Bjørke.

Foto: NRK

Regjeringen skiller ikke mellom beskatning på kuer og melkemaskiner på den ene siden og beskatning av luksushytter og båter på den andre siden.

Norges Bondelag reagerer på dette som de hevder setter arbeidsplasser i fare.

- Jeg er redd mange mister motivasjonen og får problemer, det er problematisk dersom bønder selger deler av berdriften, eller tar opp lån for å betale skatt, sier leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke.

Forventer prioritering fra Sp

Selv har han en formue på knapt to millioner som er bundet i traktorer og melkemaskiner. Hans nyeste bil er syv år gammel.

Han mener regjeringen bør skille mellom type formue og ta bort beskatning på arbeidsbundet formue. Slik kan bønder konsentrere seg om å drive gård.

Heikki Holmås (SV)

Heikki Holmås (SV)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Arbeidende kapital blir forklart som kapital bundet til maskiner og utstyr, altså formue bundet opp i næringsvirksomhet.

- Dette er noe vi sterkt oppfordrer Senterpartiet å prioritere, noe vi også forventer at de gjør, sier lederen i Bondelaget.

- Dønn umulig

Men finanspolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti mener det er dønn umulig å skape et skille slik som Bjørke etterlyser:

- Fjerner vi skatt på arbeidende formuer gir vi skattelette til de som har mest. Dessuten er det fortsatt ingen som har overbevist meg om at formuessaktten setter arbeidsplasser i fare, sier Holmås.

Han viser til at det allerede er et skille mellom overskuddsskatt og formueskatt: Formueskatten for bønder og små bedrifter har gått ned under vår periode, vi har tettet mange av skattehullene Høyre innførte i sin tid, sier Holmås.

- Det strir det med formueskattens hensikt å beskatte driftsmidler. Poenget er å beskatte den arbeidsfrie inntekten, sier finanspolitisk talsmann i Senterpartiet Per Olaf Lundteigen.

Men han er først og fremst skuffet over at skattepolitikken ikke i større grad baserer seg på beskatning etter evne.

- Sp opptrer uærlig og simpelt

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Høyres Jan Tore Sanner menerimidlertid at Senterpartiet opptrer uærlig og simpelt: Sp sitter i en regjering som skryter av at de har økt denne skatten som rammer små bedrifter, samtidig løper de rundt og sier de er enig med Høyre.

Høyre har foreslått i sitt program for neste periode å fjerne skatten på arbeidende kapital.

Jan Tore Sanner

Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Foto: tomas@icu.no

Lundteigen avfeier det han kaller Sanners forsøk på karakteristikker og understreker at formueskatten bør være bundet til virksomhetens risiko.

- Vi er mot at det skal betales formueskatt på selvstendige næringsdrivende med ubegrenset risiko i sin drift, sier Lundteigen.

Han slår fast at de som har inntekter har muligheter til å betale skatt.

Rundt 99 prosent av alle norske bedrifter er små og mellomstore, og to av tre selskaper er familieeide. Bondelaget har alliert seg med ni andre organisasjoner mot skatt på formue som er bundet i næringsvirksomhet, altså arbeidende kapital.

Denne alliansen representerer over 100 000 virksomheter og en million ansatte.

Sv og Sp ønsket ikke å diskutere formueskatten i Søndagsavisen på P2 der debatten gikk i formiddag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger