Kinas utsending til Norge sjokkert

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian, er sjokkert over det hun kaller voldelige protester mot OL-fakkelstafetten.

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian.

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian, på Grosvold i kveld.

Foto: Erik Thomas Ganer / NRK

På Grosvold på NRK1 i kveld møtte to ledende medlemmer fra sigøynerfamiliene som har hatt en pågående konflikt de siste 30 årene. Blant gjestene var også Kinas ambassadør til Norge som fordømmer voldshandlingene mot OL-fakkelstafetten.

NETT-TV: Se hele Grosvold-sendingen her

Fordømmer voldelige handlinger

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian, måtte svare på spørsmål om situasjonen i Tibet, ytringsfrihet og protestene mot OL-fakkelstafetten i kveld.

Ambassadøren, som sier at fakkelstafetten skal være et lykkelig arrangement for alle mennesker, fordømmer det hun kaller voldelige handlinger mot stafetten.

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian.

Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian.

Foto: Erik Thomas Ganer / NRK

Sjokkert ambassadør

- Vi fordømmer denne volden, og vi mener dette ikke burde skjedd. Jeg ble veldig urolig da jeg så bildet av en jente som satt i rullestol bli angrepet. Hun var fakkelbærer, og hun ble angrepet. Det var voldelig og jeg ble sjokkert, sier ambassadøren.

LES OGSÅ: Kalles "engel i rullestol"

Ambassadøren mener at media har gitt en vridd fremstilling av det som har skjedd i Tibet. Hun oppfordrer derfor nordmenn til å heller lese informasjonen som er lagt ut på den kinesiske ambassadens egen nettside.

- Tibet var og er og vil alltid være en del av Kina, sier ambassadør Gao.

Om Vestens kritikk av pressesensur i Kina påpeker ambassadøren at Kina har det største antallet nettbrukere i verden, og hun hevder at det kinesiske folk fritt kan lese sannheten på nett.

- Sigøyner-konflikt uten ende

Både Alex ”Dolla” Karoli og Jan Jansen er enige om at konflikten har pågått i altfor lang tid, men under kveldens Grosvold la de ikke skjul på at den vil fortsette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alex Dolla Karoli og Jan Jansen på Grosvold

Alex 'Dolla' Karoli og Jan Jansen på Grosvold i kveld.

Foto: Erik Thomas Ganer / NRK

- Det er en gammel sak. Det er en sak som vi har hatt siden 30 år siden. Det er en i Karoli-familien som var gift inn i vår familie. Så ble det skillsmisse, og siden da har vi vært uvenner. Men ikke med hele Karoli-familien. Bare med han ene personen i Karoli-familien, sier Jan Jansen, som representerer Jansen-familien.

Jansen sier videre at det er René ”Roma” Karoli og hans sønner som er problemet.

- Stadig nye konflikter

Karoli forsøkte også å forklare hvorfor konflikten har pågått i så lang tid.

-Det var en sak der det hele tiden var nye slagsmål, sier Alex ”Dolla” Karoli, som ikke kan love at dette er slutten på konflikten.

Karoli legger til at konflikten ikke gjelder alle familiemedlemmene, men at det er to personer og barna deres som er problemet.

Sigøyner-domstol

- Det er ikke bråk lenger nå som politiet har saken. Nå er det rolig, sier Jansen.

Men om ikke politiet klarer å løse konflikten, vil en såkalt sigøyner-domstol prøve å løse saken. Karoli forklarer at domstolen vil bruke andre typer avhør og metoder enn det politiet bruker.

- Vi har våre metoder. Om vi finner ut hvem som kjørte på hvem, og hvis det er broren min, så blir han straffet, sier Karoli.

SISTE NYTT

Siste meldinger