Amelies venner vurderer å overvåke Trandum døgnet rundt

Støttespillerne til Maria Amelie frykter at søndag er den siste dagen hennes i Norge på lang tid, og vurderer å overvåke utlendingsinstitusjonen døgnet rundt.

Trandum

Vennene til Maria Amelie frykter at søndag er hennes siste dag i Norge, og kan begynne å overvåke Trandum for å følge med på om politiet sender henne ut av Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser ikke når en utsendelse av Maria Amelie, som nå sitter på Trandum og venter, vil skje. Men Amelie fikk allerede før helgen beskjed om å pakke sakene sine.

Jeg hadde fortalt Amelie at det som sikkert kom til å skje, var at jeg ville bli kontaktet fordi de ville snakke med henne. I stedet kom de og arresterte henne. Det var en sjokkmanøver.

Advokat Brynjulf Risnes / NRK

Verken Amelies kjæreste Eivind Trædal eller hennes advokat Brynjulf Risnes vil få beskjed om at hun er fraktet ut av Norge før hun er i luften på vei til Russland.

Eivind Trædal

- Amelie har blitt hørt av Norge, men ikke av UNE, sier kjæresten, Eivind Trædal.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi frykter at dette er Marias siste døgn i Norge, sier Trædal, som i formiddag var ute på Trandum.

Fraktes rett ut i flyet

I kveld samles vennene til Amelie og Trædal i Oslo.

Amelies kjæreste forteller i dag at de vurderer å sette i gang overvåking av Trandum, slik at de så fort som mulig får vite når utsendelsen er i gang. Det er mange som vil hjelpe til og som støtter Amelie, som man kan se i en NRK-artikkel der leserne kan si sin mening om saken.

Overvåkingen kan vise seg å bli vanskelig. Amelie får ikke varslet noen når det skjer, og hun vil fraktes rett til flyet uten å gå gjennom terminalen på Gardermoen.

I Moskva er det tre flyplasser som mottar passasjerfly i rute fra Gardermoen: Domodedovo, Sheremetyevo og Vnukovo. De fleste flyene som går mandag, tirsdag eller onsdag den kommende uken, mellomlander i enten Stockholm, Riga, Helsingfors eller St. Petersburg på vei til Moskva.

Det er lite trolig at PU chartrer et eget fly for å frakte Amelie til Russland. Men PU kan også velge å fly en annen rute enn de som er satt opp på Avinors sider.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

PU: Har ikke hastverk

Alle partene har registrert UDI-direktør Ida Børresens utspill på direktoratets festmiddag etter fagdagen fredag, der direktøren fortalte at hun skammet seg over «politiets nidkjærhet de siste dagene», som blant annet Dagbladet meldte i går.

– Jeg håper at PU ikke er så umusikalske at de sender henne ut nå - kanskje bare to timer før man finner en løsning mens hun ennå er i Norge, sier advokat Risnes, og legger til:

Advokat Brynjulf Risnes

- At PU kom og arresterte Amelie var en sjokkmanøver, sier advokat Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Nå har hun vært her i ni år. Da kan de vel vente noen dager til.

PU opplyser at planene for utsendelse av Amelie uansett ligger fast, og at det ikke ligger an til at de endrer på dette.

Amelies blogg ble det i dag lagt ut et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Brevet ble skrevet fredag, og i brevet skriver hun:

«Jeg føler meg forskjellsbehandlet. Det er mange andre her som har ventet både to, tre, ti og 16 uker før de blir sendt ut. Mens jeg plutselig havner først i køen.»

PU avviser at Amelie-saken behandles som en hastesak, og at PU har hastverk med å sende Amelie ut av Norge. PU anerkjenner snarere at det er en belastning for alle å sitte og vente på Trandum, og sender de som sitter der ut så raskt det lar seg gjennomføre.

Hadde PU hatt hastverk i denne saken, ville hun vært sendt ut allerede, får NRK opplyst.

Video Maria Amelie på Trandum mottak

Maria Amelie ble arrestert og sendt til Trandum onsdag kveld. Dagen etter fikk NRK møte henne. Klikk på bildet for å høre hvordan hun opplevde situasjonen.

Hva skjer når Amelie kommer til Russland?

Fremme på flyplassen i Russland vil Amelie bli møtt av russisk politi. PU mener hun etter å ha snakket med russiske myndigheter vil bli sluppet fri.

Advokat Risnes forteller at hun kommer til Russland med bare klær og fødselsattest. Amelie er innskrevet i morens pass, som er i PUs besittelse.

Hun får derfor med seg et dokument som er utstedt av russiske myndigheter og sendt PU via den norske ambassaden i Moskva, som gjør at hun får komme inn i Russland.

Frykter at hun blir papirløs i Russland

Hun må selv skaffe dokumenter som gjør at hun kan reise ut av Russland igjen.

Amelies kjæreste Trædal mener det er risikablet å sende Amelie ut, og tror at hun kan havne i en papirmølle i Russland. Det tror også rådgiver Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen, som selv er fra Kaukasus. Til VG Nett sier hun at hun selv har kjent på kroppen hvor tung prosessen for å skaffe seg utreisetillatelse kan være.

Maria Amelie

Maria Amelie har vært i Norge i ni år, men kan når som helst bli sendt til Russland.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det kan fort ta seks måneder å få et russisk utenrikspass, forteller korrespondent Steinfeldt.

Men advokat Risnes har et håp om at UDI i hvert fall sørger for at Amelie ikke blir utvist, slik at hun ikke stenges ute fra retur til Norge. UDI har forhåndsvarslet et utvisningsvedtak, og for bruddet på utlendingslovet risikerer Amelie å bli stengt ute fra Norge i to eller fem år. De kan utvise Amelie mens hun er i utlandet.

– Dersom hun blir utvist kan hun glemme å søke om arbeidstillatelse i Norge, fortalte UDI-direktøren i går.

– En sjokkmanøver

I saken er Risnes kanskje mest overrasket over at Utlendingsnemnda (UNE) ikke hørte Amelies versjon, som blant annet var grunnen til at de ba om at de skulle se på saken igjen.

– Vi trodde UNE ville sende saken tilbake til UDI slik at Amelie ville bli hørt, slik at de kunne behandle saken på nytt, sier Risnes.

– Men det som skjedde hadde vi ikke drømt om. Jeg hadde til og med fortalt Amelie at det som sikkert kom til å skje, var at jeg ville bli kontaktet fordi de ville snakke med henne. I stedet kom de og arresterte henne. Det var en sjokkmanøver, sier Risnes.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger