Kan bruke opp mot 592 millioner på å sikre kongelige eiendommer

I dag er det kun et skilt som hindrer uvedkommende å kjøre helt opp til Slottet. Nå skal sikkerheten rundt alle kongelige eiendommer bedres.

Gardister og publikum

Sikkerheten rundt kongelige eiendommer skal styrkes. Men det skal ikke gå ut over nærheten mellom Konge og folk, sier kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff. Her har publikum samlet seg for å se gardistene i arbeid.

Foto: NRK

I neste års statsbudsjett er det satt av nesten 140 millioner kroner til sikringstiltak på kongelige eiendommer.

– Vi har lenge jobbet med sikkerhetsprosjektet. Vi begynner nå gjennomføringen av tiltak for å sikre kongefamilien, ansatte og besøkende på de kongelige eiendommer, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff.

Arbeidene er forventet å være ferdig i 2020, og hele prosjektet kan koste opp mot 592 millioner kroner.

Parkerte varebil ved Slottet

I april i fjor parkerte en person en varebil like ved Slottet. Politiet visste ikke om det var en bombe i bilen, og området ble sperret av mens en robot gjorde søk.

Det viste seg å være en psykisk syk mann som hadde satt fra seg bilen, og det var ingen bombe på stedet. Men hendelsen viste også hvor enkelt det er å kjøre helt opp til Slottet – kun et skilt er satt opp for å hindre uvedkommende bilister.

Skilt ved Slottet

Dette skiltet er det eneste som skal hindre bilister i å kjøre til Slottet.

Foto: NRK

Utenriksdepartementet er Slottets nabo, og ble sikret etter terrorangrepet 22. juli 2011. Etter det NRK forstår skal det settes opp slike kjøretøysperrer rundt hele Slottsparken.

Vil beholde nærheten

Det kongelige slott er en populær attraksjon for både de tilreisende og lokale. En av turistene NRK møter på Slottsplassen setter pris på åpenheten.

Stout

Karen Stout er en av turistene som tok turen til Slottsparken fredag.

Foto: NRK

– Man kommer veldig nærme bygningen. Buckingham Palace er omgitt av gjerder og man kommer ikke så nærme, sier Karen Stout.

Men kommunikasjonssjef Marianne Hagen lover at selv om det kommer nye sikkerhetstiltak, vil de beholde nærheten til publikum.

– Det er viktig at vi kan beholde nærheten mellom Konge og folk, og at det fortsatt skal være mulig å ferdes tett på både kongelige og på eiendommene, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger