Hopp til innhold

Jurister om Baneheia-saken: – Hadde jeg vært Andersen, hadde jeg vært ganske nervøs

Statsadvokaten peker i sterkere grad enn tidligere på muligheten for at Jan Helge Andersen kan ha begått begge Baneheia-drapene på egen hånd.

Jan Helge Andersen under rekonstruksjonen etter drapene.

«TAKTISK LURT»: Jan Helge Andersen under rekonstruksjonen etter drapene der han sa han satt med ryggen til Kristiansen. «Dersom man uriktig skulle forklare en person inn i en slik historie, ville det være taktisk lurt å gjøre det på denne måten», skriver statsadvokatene.

Foto: Politiet

Fredag sa riksadvokaten at det ikke finnes bevis for at Viggo Kristiansen var med på drapene og voldtektene i Baneheia.

Ved en frifinnelse av Kristiansen står en uten en drapsmann på Lena Sløgedal Paulsen (10).

– Beviskjede

I innstillingen fra statsadvokaten i Oslo som gjelder Viggo Kristiansen, pekes det i sterkere grad enn tidligere på at Andersen kan ha gjort alt på egen hånd

Det er de samme statsadvokatene som er påtaleansvarlige for saken mot Andersen, som nå etterforskes.

Det er funnet DNA på begge jentene fra Andersen, men ikke fra Kristiansen. Det er vanskelig å forene med Andersens forklaring, skriver statsadvokatene som også nevner følgende:

  • Andersens forklaring om at han satt med ryggen til: «Dersom man uriktig skulle forklare en person inn i en slik historie, ville det være taktisk lurt å gjøre det på denne måten, så forklaringen ikke så lett kommer i konflikt med eventuelle tekniske funn»
  • Mulighet for at én person kan forgripe seg på to barn: «Vi kan […] ikke se at det er utelukket at én person skulle gjøre noe slikt»
  • Tildekking og rydding på åstedet: «Igjen kan vi ikke se at åstedssporene tilsier at ugjerningene ble begått av to personer.»

Statsadvokat Johan Øverberg forklarer at innstillingen NRK referer til er skrevet om Viggo Kristiansen.

Vi ønsker ikke å kommentere noe ytterligere riksadvokaten avgjørelse i saken. Den avgjørelsen gjelder Viggo Kristiansen, og riksadvokaten har også uttalt at saken fortsatt vil bli etterforsket mot Jan Helge Andersen. Det vil komme en innstilling der, sier statsadvokat Johan Øverberg.

I innstillingen nevner statsadvokatene også flere momenter som kan tale for at det er like sannsynlig med to gjerningsmenn som én.

Forventer henleggelse

Forsvarer Svein Holden er klar på at det ikke finnes nok beviser mot Jan Helge Andersen for at han står bak begge drapene.

– Det at påtalemyndigheten går for frifinnelse av Viggo Kristiansen, betyr ikke samtidig at det er grunnlag for å reise ny tiltale mot Jan Helge Andersen, skriver forsvarer Svein Holden i en tekstmelding til NRK.

Advokat Svein Holden

Advokat Svein Holden forsvarer Jan Helge Andersen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Han forklarer at påtalemyndigheten må «konstatere utover enhver rimelig tvil» at Andersen er skyldig i begge drapene og falsk forklaring, og Holdens vurdering er at det ikke finnes beviser for det.

– Jeg forventer derfor at siktelsen mot Andersen vil bli henlagt på bevisets stilling, skriver Holden.

– Hadde vært ganske nervøs

Advokat Cato Schiøtz er blant annet kjent fra Liland-saken, der Per Kristian Liland først sonet 14 års fengsel og sikring for dobbeltdrap, før han ble frifunnet i 1994.

Cato Schiøtz

Advokat Cato Schiøtz.

Foto: Aud Darrud / NRK

Hadde jeg vært Andersen, hadde jeg vært ganske nervøs for utfallet av den vurderingen. Han har løyet såpass at han er rimelig på etterskudd. Samtidig må det være bevist utover enhver rimelig tvil, sier Schiøtz.

Den erfarne forsvarsadvokaten roser riksadvokat Jørn Sigurd Maurud for å ha vært «beundringsverdig klar»fredagens pressekonferanse. Han sier Andersen ikke kan gjøre annet enn å vente på hva påtalemyndigheten nå konkluderer med.

Les også Her gjorde dei nye DNA-funn: - Torpederer Jan Helge Andersen si forklaring

Schiøtz mener det særlig er to forhold som tilsier at Andersen nå står overfor «store utfordringer». Det ene er at Andersen tidligere har forklart seg usant om en del viktige temaer. Schiøtz viser også til gjerningsmannsprofilen NRK har omtalt, som pekte i retning av én gjerningsperson. Schiøtz mener dette blir et viktig spor i den videre etterforskningen.

– Det som virkelig er problematisk for Andersen er om det er riktig som noen da mener, at det er sannsynlig at det bare er en gjerningsmann. Hvis det er sannsynlig, så ligger han veldig dårlig an.

– Spektakulært tragisk

Schiøtz sier han ikke har noen formening om hvorvidt det er sannsynlig at saken mot Andersen blir gjenopptatt, siden han ikke kjenner sakens faktum.

Hvis man skulle tillatt seg å synse på bakgrunn av det man har lest i media, så kan det virke som sjansen for en ytterligere forfølging er større enn for at den blir henlagt. Men det er en spekulasjon.

Hvor viktig er det å få oppklart det andre drapet i Baneheia?

Det er viktigere å oppklare denne drapssaken enn andre uoppklarte drapssaker, fordi saken er så spektakulært tragisk. Saken har opprørt hele landet. Jo mer tragisk saken er, jo omtvistet den er, og viktigere er det å legge saken bak seg i form av en endelig avklaring.

Morten Holmboe, som har doktorgrad i strafferett, peker på at statsadvokatene har pekt på flere ting som han mener kan gå inn i en beviskjede mot Andersen.

Morten Holmboe

Morten Holmboe er jurist med doktorgrad i strafferett.

Foto: Kjetil Solhøi

– Jeg vil ikke driste meg til å gjette hva påtalemyndigheten kommer med, men alt dette er viktige momenter i en beviskjede, sier professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen.

95-99 prosent sannsynlighet

Han forklarer at påtalemyndigheten bare kan ta ut en tiltale mot Andersen hvis den er overbevist om straffskylden. Andersen er fra før frifunnet for det ene drapet, slik at saken må gjenåpnes.

Les også 21 år etter barnedrapene: Slik forklarer de seg nå

Viggo Kristiansen i bil på vei hjem etter å ha sonet nesten 21 år. Jan Helge Andersen avbildet under rekonstruksjonen etter drapene.

– Det er vanlig å si at man ikke skal ta ut tiltale hvis det er rimelig tvil om straffskylden. Og noen ganger snakker man om 95 til 99 prosent sannsynlighet, men det er bare et bilde. Med andre ord må påtalemyndigheten ta stilling til om det finnes noen annen mulighet for at drapet har skjedd på en annen mulighet enn at Andersen har gjort det, sier straffesaksekspert Holmboe.

Jon Petter Rui, som er professor ved det juridiske fakultet i Bergen, er sikker på at påtalemyndigheten nå vil snu hver eneste stein for å oppklare saken.

Jon Petter Rui

Jurist Jon Petter Rui er professor ved det juridiske fakultet i Bergen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Vi står i en situasjon der to jenter er drept, og vi står også i en situasjon der et av drapene ikke er oppklart. Når vi har et uoppklart drap i Norge vil påtalemyndigheten gjøre alt som står i deres makt for å oppklart et uoppklart drap, sier professor Rui.

AKTUELT NÅ