Hopp til innhold

Jonas rykker fra Erna

Halvparten vil ha Jonas Gahr Støre som statsminister i en ny meningsmåling utført for NRK. Bare én av tre vil ha Erna Solberg.

Statsministermåling

STIKKER AV: Jonas Gahr Støre ligger langt foran Erna Solberg på statsministerbarometeret for november.

Jonas Gahr Støre

Det har bare gått oppover for Jonas Gahr Støre etter at han ble partileder i Arbeiderpartiet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I går var det regjeringspartiene som sank som en stein på Norstat sitt partibarometer. I dag er det statsministeren som sliter på målingene.

I statsministerbarometeret til Norstat utført for NRK, har de spurte fått velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre som statsminister. Nesten halvparten vil ha Arbeiderpartiets partileder og bare 34,4 prosent vil ha Solberg. 16,6 prosent sier at de ikke vet.

– Jeg ser det i sammenheng med at Arbeiderpartiet gjør det så godt på målingene, sier Gahr Støre, som har gått fra 43 til 49 prosent på målingen.

Arbeiderpartiet går kraftig frem på partibarometeret som NRK presenterte i går, ett prosentpoeng mer fram enn sin partileder.

Skylder på statsbudsjettet

Målingene for november skiller seg klart fra målingene i oktober. Da var Solberg oppe i 41,1 prosent, men for første gang siden stortingsvalget faller hun under 40 prosent.

Erna Solberg ønsker ikke å kommentere målingen selv, men helseminister Bent Høie sier det lave prosenttallet må sees i sammenheng med fremleggelsen av statsbudsjettet.

Helseminister Bent Høie

SKRYTER: Bent Høie mener Erna Solberg er en fantastisk sjef.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Vi har nylig lagt fram et statsbudsjettet som det har vært mye diskusjon rundt, selv om det ikke er noen tvil om at vi leverer det vi lovte, med satsing på skole, helse, samferdsel og justis, sier han.

– Har Erna blitt en dårligere sjef?

– Erna er en fantastisk god sjef, for både regjeringen og hele landet. Vi må få fram at vi leverer på det vi gikk til valg på, sier Høie.

– Tøft å være statsminister

Men faktum er at nesten 50 prosent vil se Støre ta over for Solberg i sjefsstolen.

– Hva er grunnen til at nesten halvparten velger deg?

– Det er vanskelig å kommentere. Det henger sammen med at Arbeiderpartiet er det folk flest ser som et alternativ til regjeringen. Når de er misfornøyde ser de mot oss. Jeg leder Arbeiderpartiet og da får vi også disse tallene, sier han

– Har du gjort en god jobb eller har statsministeren gjort en dårlig jobb?

– Det er tøft å være statsminister og statsministeren jobber hardt. Det gjør vi begge to. Så jeg tror nok at det er et uttrykk for politikken.

– Fornøyd med en bismak

Politisk kommentator i Aftenposten, Trine Eilertsen, er overrasket over det voldsomme hoppet Arbeiderpartiet og Støre gjør i målingen, men hun tror ikke partiet kan lene seg tilbake frem til neste valg.

– Hadde jeg vært i Arbeiderpartiet hadde jeg vært fornøyd med en bismak fordi formtoppen har kommet tidlig. Hvis de etterhvert begynner å falle igjen så er det vanskeligere å stå å forsvare det, enn hvis det hadde vært en jevnt stigende kurve, sa Eilertsen i Politisk kvarter på P2, onsdag morgen.

Både hun og NRKS politiske kommentator, Lars Nehru Sand, mener sentrumspartiene nå bør være bekymret, fordi velgerflukten fra regjeringen kun går mot Ap, og ikke til de andre partiene.

– Det bør jo bekymre både KrF-lederen og Venstre-lederen at de nå oppelever en regjeringslitasje uten å sitte i regjring. Velgerne husker at de var med på å gjøre denne regjeringen mulig, sier Sand.

Det er spesielt etter at statsbudsjettet ble lagt frem i begynnelsen av oktober at de dårlige målingene har kommet, nå gjenstår det å se hvor mye forhandlingene fremover vil ha noe å si, ikke bare for budsjettet i seg selv, men for partienes oppslutning.

Statsministermåling november 2014

Kakediagram statsministermåling

Kilde: Norstat

AKTUELT NÅ