Hopp til innhold

Johansen svarer Frp: – Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss

Raymond Johansen (Ap) rettet kraftig skyts mot Frp i sin 1. mai-tale, men skulle gjerne ha sett at flere møtte opp på Youngstorget.

1. Mai på Youngstorget

Raymond Johansen benyttet anledningen til å kritisere finansminister Siv Jensen (Frp), som på Frps landsmøte i helga sa at de er arbeidernes parti.

– Kjære venner, gratulerer med dagen! sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han inntok talerstolen på 1. mai-markeringen på Youngstorget i Oslo.

Der trakk Johansen fram de politiske skillelinjene i arbeidslivspolitikken, men metoo-kampanjen og flyktningkrisa var også blant temaene.

Johansen benyttet anledningen til å kritisere finansminister Siv Jensen (Frp), som på Frps landsmøte i helga sa at de er arbeidernes parti.

– Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss, sa Johansen.

1. Mai på Youngstorget

Johansen kritiserte Jensen fra talerstolen.

– Hun har i hvert fall selvtillit. Men bevisene ligger i politikken du fører, sier Johansen på spørsmål fra NRK om Jensens uttalelse.

Men dersom Jensen støtter det som gjøres i Oslo, fortsetter han, med blant annet Oslomodellen og kampen mot svart arbeidsliv og sosial dumping, så er det et bevis på at de lytter til arbeidsfolk.

– Men før det blir det mest skryt og prat, sier Johansen.

– Trump har satt standarden

Til tross for gråvær i hovedstaden er det flere som har tatt turen til Youngstorget. Byrådslederen sier oppmøtet er godkjent, men trekker samtidig paralleller til USAs president.

– Jeg tror Donald Trump har satt standarden for telling, det skal ikke jeg gjøre. Været har nok betydd noe, men det er bra oppmøte i dette været, fortsetter Johansen.

Organisasjonsgraden i Norge, som i februar i år hadde falt til under 50 prosent, samt Arbeiderpartiets oppslutning blant de fagorganiserte, er ikke bra nok, medgir Johansen.

– Arbeiderpartiet må vise at vi er gode nok, og LO må vise at de er relevante nok til at folk blir medlemmer, sier byrådslederen.

Rundereise

Tradisjonen tro markeres arbeidernes internasjonale kampdag med appeller og arrangementer landet rundt.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tilbringer dagen med besøk flere steder i Hedmark, deriblant den nylig avdøde Ap-nestor Odvar Nordlis hjemsted Tangen. Også Trysil, Elverum og Hamar får etter planen besøk av Ap-lederen.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik har et tett program 1. mai.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nestleder Hadia Tajik reiser nordover, der hun blant annet er hovedtaler på arrangementet i Harstad. Nestlederen skal også til arrangementer i Kvæfjord, Evenskjer og Lødingen i løpet av ettermiddagen.

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske holder hovedtalen i industrikommunen Verdal i Trøndelag.

– Trygghet

Under 1. mai-arrangementet på Youngstorget i Oslo er også LO-leder Hans Christian Gabrielsen blant talerne.

I hovedstaden er hovedparolen «Fellesskap fungerer – Stopp velferdsprofitørene» bakteppe for talene, mens Arbeiderpartiet har vedtatt «Trygt arbeidsliv for alle» som årets hovedparole.

Kampen for trygghet i arbeidslivet vektlegges i flere byer. I en video på LO i Oslos Facebook-side maner LO-leder Gabrielsen til felles kamp for «trygghet i arbeid, trygghet for arbeid og en trygg pensjon».

I tillegg til paroler om et trygt arbeidsliv, er kampen for en rettferdig pensjon sentral i nesten alle de store byene, ifølge FriFagbevegelse.

I Bergen skal Fellesforbundets leder Jørn Eggum tale, der «Faste ansettelser og seriøsitet – ikke innleie og midlertidighet!» er valgt som årets hovedparole. I Trondheim er forbundsleder Jane B. Sæthre i Norsk Jernbaneforbund hovedtaler.

Til Drammen

SV-leder Audun Lysbakken legger turen til Telemark, hvor han skal være hovedtaler både i Porsgrunn og Skien, mens Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal tale i Fredrikstad og Moss.

Frp har flere ganger tidligere hatt sitt eget arrangement i Drammen på 1. mai. I år får drammenserne besøk av stortingsrepresentant Sylvi Listhaug og samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

AKTUELT NÅ