Hopp til innhold

Jan Erik fikk føflekkreft – Det var som å falle ned i en brønn

En kreftsyk føflekk kan snu livet på hodet. I 2008 fikk Jan Erik Lien diagnosen føflekkreft.

lien

I 2008 fikk Jan Erik vite at han hadde føflekkreft. I dag er han endelig frisk.

Foto: Privat

I 2008 fikk endelig kona til Jan Erik Lien overtalt han til å gå til legen. Føflekken på Jan Eriks venstre bryst hadde skiftet form og farge. Likevel falt grunnen vekk under føttene på 55-åringen da han fikk beskjed om at han hadde kreft.

Etter flere kirurgiske inngrep og undersøkelser ble Jan Erik erklært kreftfri i 2009.

Den forferdelige motbeskjeden

I 2011 kom det dramatiske vendepunktet. Etter å ha kjent seg uvel og til slutt oppdaget at det hadde dannet seg flere kuler i området der føflekken en gang var, ble det konstatert at kreften hadde kommet tilbake. Denne gangen hadde den spredd seg, og den var langt mer hissig.

føflekk

I 2011 fikk Jan Erik Lien beskjed om at kreften hadde spredd seg.

Foto: NRK

– Jeg hadde jo endelig kommet tilbake til hverdagslivet og lagt kreften bak meg. Det var som å falle ned i en brønn, sier Jan Erik.

Takker ny behandling for livet

I snart fem år har Jan Erik gått til behandling for en kreft han fryktet kunne bli hans ende. Men tidligere i vinter fikk han endelig livet i gave da han ble erklært frisk og kreftfri.

Han takker den nye kreftbehandlingen immunterapi for at han er her i dag.

– Takket være immunterapi føler jeg meg i dag helt frisk, og jeg er så takknemmelig for at jeg fikk prøve denne behandlingen, sier Jan Erik.

Ifølge Kreftforeningen hjelper immunterapien immunforsvaret til å oppdage og angripe kreftcellene.

Immunterapi som behandling er fortsatt i startfasen, men flere forskere sier at dette er et gjennombrudd for behandling av føflekkreft.

– Mine barn skal aldri oppleve dette

Jan Erik sier han har blitt mer bevisst på at han må beskytte seg mot solens varmende men også farlige stråler.

– Jeg er et 60-talls barn. Da var det ikke viktig med beskyttelse, og vi kunne oppholde oss i sola i timevis uten å ofte solkrem en tanke, sier Jan Erik.

tin tin

I dag har Jan Erik fått tilbake livsgløden, og det blir ofte litt lek og moro med familiehunden Tin Tin.

Foto: NRK

Han sier han er lidenskapelig opptatt av at ikke hans egne barn skal måtte oppleve det samme.

– Jeg har blitt veldig bevisst på at de rundt meg må beskytte kroppen sin mot solen. Mine barn skal aldri oppleve dette, og jeg har ikke dårlig samvittighet når jeg nekter mine to døtre å ta solarium, sier Jan Erik.

Kan forebygges

Økningen i antall tilfeller føflekkreft fra 2013 til 2014 har aldri vært større, og Norge er helt i toppen når det gjelder forekomst og dødelighet som følge av den skumle krefttypen. Jan Erik sier det ikke bare handler om flaks og uflaks.

– Selvfølgelig kan man ha uflaks, men i dette tilfelle kan man faktisk gjøre noe selv for å forebygge. Det håper jeg alle gjør, sier Jan Erik.

AKTUELT NÅ