Hopp til innhold

IS-lojal forfatter kaller Krekar vantro og frafallen

I en ny bok hevder en IS-lojal forfatter at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, er frafallen. Ekte muslimer bør drepe ham, står det i boken.

Mulla Krekar

Spørsmål om Krekars tilknytning til IS er sentralt i saken som skal opp 9. juni.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRK har ikke lyktes med å verifisere hvem forfatteren er, men vedkommende skal ha klare bindinger til terrogruppen IS. NRK har fått en kurdisk-talende medarbeider til å lese gjennom boken.

Der går det fram at forfatteren mener IS er den eneste riktige vei. En som hjelper de vantro, er selv vantro, står det. Krekar har tatt side for de kurdiske Peshmerga-styrkene, som er vantro fordi de er i krig mot IS. Derfor er også Krekar vantro, heter det videre.

Lars Gule

Forsker Lars Gule.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Krekar beskyldes også i boka for å ha gratulert Iran, hvor flertallet av innbyggerne er sjiamuslimer, som ifølge IS er vantro muslimer. Muslimer som har mulighet, oppfordres til å drepe Krekar, står det i boka.

– Så vidt jeg forstår handler dette om at Mulla Krekar anses som en frafallen og derfor kan og bør han drepes av alle ekte muslimer, både fordi han går imot IS, og fordi han støtter Pershmerga i Kurdistan, sier forsker Lars Gule til NRK.

– IS-tilknytning sentralt i rettsak

Spørsmål om Krekars tilknytning til IS er sentralt i saken som skal opp 9. juni. Da behandler Oslo tingrett PSTs utleveringsbegjæring av Krekar til Italia.

I Italia har han en terrorsiktelse mot seg. Siktelsen gjelder terrorplanlegging og en mistanke om at Krekar er leder for organisasjonen Rawti Shax.

Italia mener Krekar har sterke bånd til IS.

– Det er interessant fordi det lenge har vært spekulert i om Krekar sympatiserer med eller samarbeider med IS. Dette er eksplisitt påstått fra italienske myndigheters side, at det er et samarbeid mellom mulla Krekars nye bevegelse og den islamske stat – at krekar skal ha bidratt til å sende folk til Syria for å slåss og til å finansiere terrorvirksomhet opp mot en IS-lignende ideologi, sier Gule.

Gule er stevnet som sakkyndig vitne av advokat Brynjar Meling. NRK har forsøkt å få en kommentar fra Krekars advokat Brynjar Meling til denne saken, foreløpig uten hell.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere innholdet som kommer fram i boken.

– Kan være en lærd

Gule sier at det ikke er enkelt å finne ut hvem forfatteren er.

– Det kan betyr at det kan være en lærd med tyngde som virkelig snakker på vegne av IS. Det kan også være en person som forsøker å gjøre seg bemerket ved å skrive noe han tror passer med IS' ideologi. Her er det en del usikkerhetsmomenter. Det er ganske logisk at en slik uttalelse kommer og den reflekterer et mer grunnleggende syn sett fra IS' synsvinkel, sier Gule.

NRK har også vært i kontakt med andre kilder som mener at det ikke er usannsynlig at IS har et budskap om å ta livet av Krekar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ